NRK Meny
Normal

Lyntog - men ikke til Sarpsborg

Høyhastighetstog gjennom Østfold legges trolig utenom Sarpsborg .

Lyntog
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Debatt: Hvor bør hurtigtoget stoppe?

Mandag presenterte samferdselsministeren planene om et nytt høyhastighetsspor fra Oslo til Gøteborg, som skal gi en reisetid på to timer.

I planene er traseen lagt direkte fra Fredrikstad til Halden. Et merkelig valg, synes Sarpsborg-ordfører Jan Engsmyr.

 - Jeg er forundret over at de ikke tenker på å følge E6, som de jo gjør ellers i Europa. Det er jo også den retteste linja mellom Oslo og Göteborg, sier han. 

Unner naboene lyntog

Samferdselsministeren ønsker en høyhastighetsbane mellom Oslo og Göteborg, som kan halvere reisetiden fra fire til to timer.

Det er foreløpig ikke avgjort hvor traseen skal gå, men det er ikke aktuelt å legge jernbanelinjen gjennom både Sarpsborg og Fredrikstad.

I rapporten om høyhastighetsbanen foreslår samarbeidsrådet Oslo-Göteborg å bygge ut en ny linje mellom Fredrikstad og Halden - og la toget suse rett forbi Sarpsborg.

Selv om Engsmyr synes trasevalget er underlig, unner han nabokommunen å få den nye jernbanelinja.

- Det som er viktig for jernbanen er at det er mennesker som bruker toget.Og det er ikke til å legge skjul på at det er flere som går av og på toget i Fredrikstad enn i Sarpsborg. Det er jo nettopp fordi vi har bussforbindelse til Oslo, noe de ikke har.

 

Fylkesordfører Ole Haabeth

Ordføere Ole Haabeth ønske lyntoget velkommen til Fredrikstad

Foto: Birger Kjølberg / NRK

- Praktisk nære havna

Samarbeidsrådet Oslo-Göteborg mener også det kan være en gunstig løsning å legge traseen gjennom Fredrikstad, fordi man da kan utnytte jernbanelinjen til å skaffe jernbaneforbindelse til havneanleggene på Øra.

Fredrikstad-ordfører Ole Haabeth mener det er et veldig godt forslag.

- Jernbanen er viktig i fredrikstad. Og dette åpner muligheter for et spor til Øra, slik at vi kan få mer gods over til bane. Dette er bare positivt, sier han.

Det blir mellom 2 til 4 stopp på strekningen Oslo-Göteborg. Hvor disse stoppene skal være, har ikke samarbeidsrådet for Oslo-Göteborg tatt stilling til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Gjemte seg for innbruddstyv

    En kvinne gjemte seg i natt i sitt eget hus, etter at noen hadde knust ett vindu og tatt seg inn. Kvinnen som var alene hjemme i sin enebolig på Bede i Sarpsborg, ringte da politiet som sendte en patrulje til stedet. En mann er pågrepet etter innbruddet.

  • Billigere å handle i Sverige

    Endringer i kronekursen har gjort det betydelig billigere å handle i Sverige de siste månedene, skriver E24.

    – Det er 5–6 prosent rabatt på valutakursen siden nyttår i tillegg til allerede lave priser. Nå blir det ekstra mye å spare på grensehandel og Sverige-turen, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 til nettstedet.