Hopp til innhold

Lynnedslag tok strømmen

Et av 4000 lyn traff en trafostasjon.

Lynnedslag
Foto: Arve Fjærli

Les også: Lynet tok strømmen i halve Østfold

Det kom inn flere meldinger om røyk ved skogområdene ved Aspedammen i Halden onsdag ettermiddag.

Brannvesenet rykket ut, men kunne ikke finne noen skogbrann.

I stedet fant de et relativt voldsomt tordenvær, og regner med at det er lyn, og ikke brann, som skapte røykutviklingen.

4000 lynnedslag på tre timer

Lynet førte til store problemer for strømleverandørene i Østfold.

Det har kommet medlinger om strømbrudd i Sarpsborg, Moss, Skiptvet og i Aspedammen-området. Fortum melder at det jobbes med saken.

– Vi har elleve montører ute for å reparere feilen, men det kan ta opp mot tre timer før alle har fått strømmen tilbake, sier informasjonsansvarlig i Fortum, Elisabeth Teien.

– De siste tre timene har det vært 4000 lynnedslag i fylket, og det har ikke gitt seg helt ennå. Det betyr at nye områder kan falle ut, og det kan også oppstå problemer mens vi jobber med å rette andre feil, sier hun.

Brannmannskapene tror det folk trodde var skogbrann, var lynnedsalg i en trafostasjon.

– Da kan det ha kommet endel røyk i det lynet traff, uten at det har vært noen brann. Vi har også fått meldinger om at signalanlegget til jernbaneverket ble satt ut av drift i området, sier Wahlstrøm.

Signalanlegget slått ut

NSB bekrefter at signalanlegget bel satt ut av spill etter lynnedslaget.

- Det er feil på signalanlegget ved Aspedammen. Det betyr at det er redusert hastighet for togene som går der. Vi regner med 20 minutters forsinkelse for togene, kommenterer informasjonssjef i NSB, Åge Christoffer Lundeby.

Det er kraftig regn og tordenvær i Halden onsdag ettermiddag. Selv om det ikke er funnet noen skogbrann, tar brannmannskapene ingen sjanser.

– Vi er ute med det vi har av mannskaper, og forflyttet folk slik at beredskapen er på plass.

Les også:

Les også:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.