NRK Meny
Normal

Langelands skjebne skal avgjøres

Lasteskipet «Langeland» gikk ned ved kosterøyene i fjor. Nå skal den svenske regjeringen avgjøre hvem som har ansvaret for skipet.

MS Langeland

«Langeland» gikk ned 31. juli i fjor. Skipet ligger fortsatt på havets bunn med 30 tonn dieselolje ombord. Nå skal den svenske regjeringen avgjøre hvem som har ansvaret for å tømme vraket.

Foto: Myklebusthaug Management

Skipet ligger fortsatt på havbunnen ett år etter forliset og er en trussel for miljøet, skriver Gøteborgs-posten.

Men rederiet, Myklebusthaug, mener svenske myndigheter har ansvaret.

- Skipets videre skjebne bestemmes av svenske myndigheter, slik det er regler for i internasjonal skipsfart. Skipet gikk ned i svensk farvann, og slik vi oppfattet det så er det svenske myndigheter som har det avgjørende ordet, sier rederiets pressetalsmann Torbjørn Wilhelmsen til NRK.no.

LES OGSÅ:

Uklar svensk lovgivning

Wilhelmsen sier han ikke tør å spå når det kan komme noen avgjørelse i saken.

- Det har vært kontakt mellom rederiet og svenske myndigheter, men det er ikke blitt noen avklaring. Det er opp til svenske myndigheter nå.

Svenske myndigheter har ikke avklart ansvarsforholdene internt mellom kommune, län og staten. Derfor har saken dratt ut i tid. I februar sa enhetssjef i miljøskydds- og vattenvårdsenheten i Västra Götalands län følgende til NRK.no:

- Det er helt klart at denne saken har tatt alt for lang tid. Årsaken er uklar svensk lovgivning på dette området. Det er usikkert hvem som egentlig er tilsynsmyndighet for skipet.

LES OGSÅ:

(Artikkelen fortsetter under bildet)

«Langeland» funnet på 108 meters dyp i Kosterfjorden i Sverige

«Langeland» ble funnet på 108 meters dyp i Kosterfjorden i Sverige. Alle ombord mistet livet i forliset.

Foto: Kustbevakningen

Seks personer mistet livet

Ombord i skipet skal det ha vært 30 tonn dieselolje, og det er et tidsspørsmål før oljen vil lekke ut i havet, har svenske myndigheter tidligere gitt uttrykk for.

Seks personer omkom, da skipet slo rundt - trolig som en følge av at lasten forskjøv seg, og at det kan ha kommet vann inn i lasterommene.

Skipet var på vei til Moss Havn med varer til bedriften Rockwool.

Ligger midt i nasjonalparken

Langeland ligger midt i Kosterhavets nasjonalpark, som den 9. september i fjor ble innviet av kong Carl XVI Gustaf , samme dag som nasjonalparken ved Hvaler formelt ble åpnet.

Det er Sveriges 29. nasjonalpark, og den første marine nasjonalparken. Hovedsaklig dekker den marine nasjonalparken områder under vann, og i alt legger parken beslag på 45 000 hektar.

Havområdene og vestsiden av landområdene på Nord- och Sydkoster, samt de mange øyene sør for Koster inngår i nasjonalparken, og på fastlandet er Saltø tenkt som innfalssport.

Redningsmannskap leter etter Langeland
Foto: Sjofartsverket

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Elyounoussi med målgivende

    Mohamed Elyounoussi fra Sarpsborg hadde en målgivende pasning da Norge utlignet til 1-1 i treningskampen mot Australia fredag kveld. Det var Ola Kamara som satte ballen i mål bak Mathew Ryan.

  • Se 18.50-nyhetene