NRK Meny
Normal

Lakseoppdrett ber om bedre vilkår

Vilkårene i konsesjonen må endres hvis det skal bli lakseoppdrett på land i Fredrikstad, mener Fredrikstad Seafoods.

Denofa-anlegget på Øra, Fredrikstad

Deler av Denofa-anlegget på Øra i Fredrikstad er planlagt å bruke til lakseoppdrett på land. Vilkårene i konsesjonen er imidlertid ikke bra nok, mener selskapet bak planene.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

Oppdrettsselskapet Fredrikstad Seafoods ber om bedre vilkår i sin konsesjon for landbasert lakseoppdrett. Dagens konsesjon gjelder bare for fem år. Den må gjelde i ti år hvis folk skal investere i prosjektet, ifølge selskapet.

– Det er en investering som må gjøres og den må gjøres på land. Og den kan ikke flyttes eller omdisponeres som for eksempel en merd i sjøen, sier Erik Heim daglig leder i Fredrikstad Seafoods.

Han mener Fiskeridirektoratet har overført for mye av tankegangen fra tradisjonelt oppdrett til søknaden om landbasert produksjon.

Må investere 60 millioner

Ifølge Heim må det investeres omkring 60 millioner kroner på Øra i Fredrikstad for at det skal bli noe av planene om lakseoppdrett på land. Han tror ikke at private investorer blir med på dette med usikre muligheter for å tjene inn investeringen igjen.

Hydrolift-eier og Orkla satser millioner på lakseoppdrett på land

– Det er jo viktig at vi oppnår rammevilkår i Norge som kan konkurrere med vilkårene i våre naboland. Der legges det ikke noen tidsbegrensing på konsesjonsperioden, sier han.

– Bedre i nabolandene våre

I brevet skriver han at usikkerheten med konsesjonen, skaper en ytterligere konkurranseulempe ved etablering i Norge og at selskapet har takket ja til å delta i flere anlegg i Danmark.

Det er usikkert om det blir noen drift ut fra denne konsesjonen, mener Heim. Men han stenger likevel ikke døra for landbasert lakseoppdrett i Fredrikstad.

– Nei, nå er vel dette en prosess som vil gå noen runder. Det er direktoratet som er rette instans for oss å henvende oss til nå, men så er det også en ankeinstans i departementet. Slik at her er det muligheter for å gå flere runder før vi får en avklaring.

Han legger til at regjeringen har innstilt på at det skal bli mye enklere å få ordinære konsesjoner for oppdrett på land fra nyttår.

– Det er klart at det også er en mulighet som vi vil vurdere, avslutter Heim.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannvesenet i Fredrikstad har kontroll på en lyng- og skogbrann på Vikane. Fredag formiddag fikk brannvesenet melding om at det brant i et ca. ett mål stort område ved Sareptaveien. Alarmsentral Brann Øst advarer mot stor skogbrannfare.

  • Trafikkuhell på E6 ved Solli

    Det er kødannelse på E6 ved Solli. Årsaken er et trafikkuhell i sørgående retning. Nødetatene er på vei.