NRK Meny
Normal

Truet med å legge ned verv - kommunen dropper selskap

Den varslede saneringen av aksjeselskap i Halden kommunes eie fortsetter. To aksjeselskaper knyttet til ishallen legges ned.

Halden ishall

OVER OG UT FOR AKSJESELSKAPENE. Styret i Halden Arena As truet med å legge ned vervene sine. Kommunen svarte med å legge ned selskapet.

Foto: Rainer Prang / NRK

- Disse to selskapene har kostet oss mange penger å holde i gang. Jeg regner med at vi sparer rundt en million kroner i året på å legge de to selskapene knyttet til ishallen, og et par andre selskaper ned, sier Halden-ordfører Thor Edquist (H) til NRK.no.

Halden Ishall AS eier ishallen og Halden Arena AS står for driften av hallen.

Begge selskap er heleide av Halden kommune.

- Flertallspartiene i kommunestyret mener at kommunalt heleide selskaper, uten noen praktisk funksjon, bør legges ned, sier han.

Les også:

Bråket rundt Halden ishall

Thor Edquist (H)

FORDYRENDE MELLOMLEDD. - Aksjeselskapene knyttet til ishallen var bare å betrakte som fordyrende mellomledd. Kommunen får uansett regningen, sier Halden-ordfører.

Foto: Rainer Prang / NRK

La ned styreverv

For kort tid siden la styret i Halden Arena AS ned sine verv, i misnøye med at kommunen ikke overførte mer penger til ishalldriften.

Svaret fra kommunen på styrets brev om nedleggelse av verv er, at både eiendomsselskapet og driftsselskapet skal legges ned, om den politiske posisjonen får det som den vil.

- Administrasjonen skal se på saken. Vårt mål er at ishallen får status som et kommunalt anlegg på lik linje med andre anlegg vi eier og driver, sier Edquist.

Han mener kommunen uansett må betale for at ishallen skal holdes igang, og at aksjeselskapene er et fordyrende mellomledd.

- Her snakker vi om styrehonorarer og revisorlønn knyttet til selskapene. Vi snakker om lån som skal betales, og vi snakker om en egen vaktmesterstab i ishallen.

Tiden var overmoden for å se på denne organisasjonsformen. Jeg tror denne løsningen vi nå ser for oss blir bra. Vi oppnevner nå et avviklingsstyre, sier Edquist til NRK.no.

Les også:

Varslet opprydding

Det var i januar i år at Halden-ordføreren varslet opprydding i kommunale foretak og selskap.

Dels ønsket han å se på organiseringen av selskapene, og dels var det et ønske å unngå at politikere havnet i situasjoner, som kunne så tvil om deres habilitet.

Det var den såkalte ASVO-saken i Halden, da Arbeiderpartiets daværende ordfører Per Kristian Dahl ble ansatt i sysselsettingsbedriften Halden ASVO, at den lokale debatten skjøt fart rundt politikeres roller i styrene i de kommunale selskapene.

Dahl var både generalforsamling og styreleder i ASVO, men trakk seg aldri fra vervene før han søkte og senere ble ansatt, som avdelingsleder i selskapet.

- Jeg synes også at det er viktig med god og riktig kompetanse i styrene, sier Thor Edquist.

Han kan godt tenke seg å spørre folk utenfor det politiske miljøet, med kunnskap og erfaring fra ulike styreverv i virksomheter, om de vil sitte i styrene i de kommunale selskapene.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Mistenkt for kjøring i rus

    En bil stanset ikke for kontroll på fylkesvei 115 i Svinndal i dag. Politiet melder at bilen etter hvert stanset ved Svinndal kirke. Føreren av bilen mistenkes for å ha kjørt i påvirket tilstand. Sjåføren fremstilles for blodprøver og blir anmeldt av politiet.

  • Innbrudd i bil i Moss

    Politiet melder at det har vært innbrudd i en bil i Slalombakken i Moss. Innbruddet har skjedd mellom klokka 21.00 i går og klokka 15.00 i dag. Politiet har vært på stedet og foretatt åstedsundersøkelse.