NRK Meny
Normal

Kreditt-trøbbel for 1 av 3 klubber

Sarpsborg, Start og Vålerenga ligger på kredittbunnen i norsk fotball.

Sarpsborg 08 - FFK

Sarpsborg 08 er en av tre norske toppklubber som frarådes kreditt.

Foto: Vidar Tangerud

Det viser en kredittvurdering Finansavisen har gjort. Avisen har kredittsjekket de 16 eliteserielagene samt Fredrikstad og Stabæk som rykket ned fra eliteserien i fjor.

Mens ett av fire aksjeselskaper sliter med å få kreditt, er én av tre fotballklubber i kredittvansker. 1 av 3 klubber vil enten slite med å få kreditt eller får kun kreditt mot sikkerhet, skriver avisen.

– Normalt vil en C-bedrift ha vanskeligheter med å få finansiering på vanlig måte i bank. Men fotballklubber har jo gjerne andre finansieringskilder, som ikke onkler, innsamlingsaksjoner og lignende, sier Per Einar Ruud, fagansvarlig for kreditt i Bisnode Analytics.

Vålerenga, Sarpsborg, Start har kredittrating C og vil dermed slite med å få kreditt. Av klubbene som kun får kreditt mot sikkerhet finner man Fredrikstad, Odds Ballklubb og Stabæk.

Sarpsborg står registrert med fem inkassosaker. Tre av kravene, på til sammen 256.000 kroner, stammer fra januar i år. Daglig leder Richard Olsen har ingen god forklaring på inkassosakene.

– Klubben har jo tilbake i tid hatt en svingende likviditet, men jeg vil si at Sarpsborg 08 har en veldig sunn økonomi nå. Vi har 650.000 i egenkapital og vil bli gjeldfrie i løpet av året. Jeg vil tro disse inkassosakene er gammelt etterslep, sier han til Finansavisen.

Klubben fikk et overskudd på 377.000 kroner i fjor.

Toppklubbenes kredittverdighet

AAA (Høyeste kredittverdighet):

Ingen

AA (God kredittverdighet):

FK Haugesund

Hønefoss

Lillestrøm

Strømsgodset

Aalesund

A (Kredittverdig):

SK Brann

Molde Fotball

Rosenborg

Sogndal

Tromsø

Viking

B (Kreditt mot sikkerhet):

Fredrikstad FK

Odds Ballklubb

Stabæk

C (Kreditt frarådes):

Sarpsborg 08

Start

Vålerenga

Ingen rating:

Sandnes Ulf

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • -Ta ditt ansvar

    -Tekstmelding-saken er en lei sak for Senterpartiet. Det sier leder i Østfold Sp, Simen Gjølsjø. Senterpartiet har fortsatt ikke fått klarhet i hvem som sendte den sjikanerende tekstmeldingen til Liv Signe Navarsete og i dag ble saken politianmeldt. Meldingen det dreier seg om ble sendt under en hyttetur i 2016 der ti senterpartimenn var samlet. Gjølsjø håper den skyldige står fram og tar sitt ansvar.

  • Bøndene krever 1,8 milliarder

    Bøndene krever 1,8 milliarder kroner i årets jordbruksoppgjør. -Det er det som må til for at bøndene skal ta igjen inntektsgapet, sier leder av Østfold bondelag Arild Uvaag. Tall fra 2016 viste at bøndene hadde en gjennomsnittlig inntekt på 330.000 kroner per årsverk før skatt. Landbruksmeldinga fra i fjor gir klare føringer, mener Uvaag.