Hopp til innhold

Krangel om brukstillatelse gjør at flyktninger må vente

Oven leir i Råde er en av Fylkesmannens seks foreslåtte nye flyktningmottak i Østfold. Men daglig leder Dag Martinsen forteller NRK at de og Råde kommune ikke blir enige om de trenger en ny brukstillatelse for å innkvartere flyktninger i høst og vinter.

Utenfor Oven leir

Daglig leder Dag Martinsen (th) mener ikke noe er til hinder for at Oven leir midlertidig kan innkvartere flyktninger med dagens brukstillatelse. Kommunen ber dem å søke så raskt som mulig. Nå har begge parter sluppet advokatene løs på saken.

Foto: Petter Larsson / NRK

Daglig leder Dag Martinsen ved Oven sier de stilte lokalene til disposisjon for UDI i september, og har vært i dialog siden da. Martinsen sliter med å forstå hvorfor kommunen ber dem søke ny brukstillatelse.

– Vi kunne allerede ha innkvartert flyktninger, sier bestyrer Terje Søgaard.

– UDI ga oss en frist på 48 timer til å ta imot folk, men så kom Råde kommune med et innspill, sier bestyrer Terje Søgaard, som også er styremedlem i Stiftelsen Nye Oven Leir.

Skjønner ikke hvorfor ny søknad må til

– Vi ønsker å stille opp nå, sier Martinsen, ikke om tre-fire måneder. Det er i nyhetene hver dag at UDI er på desperat jakt etter nye overnattingsplasser. Da syns jeg det er synd at vi ikke kan få ta imot flyktningene her.

Den daglige lederen ved Oven leir sier de har søkt juridisk bistand for å få avklart nøyaktig hva dagens brukstillatelse gir rom for av aktiviteter og drift.

Må sikre forsvarlig drift

Rådmann Morten Svagård i Råde sier Oven leir legger opp til så store endringer i den daglige driften at de er nødt til å sikre at virksomheten blir forsvarlig gjennomført.

Rådmann Morten Svagård i Råde

Rådmann Morten Svagård ønsker Oven leir alt vel med å innkvartere flyktninger, men sier kommunen må la prosessen gå etter boka.

Foto: Tommy Ødegaard

– Er det vesentlig flere arbeidsplasser, er det snakk om andre typer brukere av bygget, noe som krever tilrettelegging? Vi ønsker at Oven leir skal kunne drive med dette, men vi kan ikke gå på akkord med reglene.

Så hva bør de gjøre?

De må fortest mulig sende inn en søknad om bruksendring, og legge ved nødvendig dokumentasjon. Som for eksempel Arbeidstilsynets dokumentasjon på at dette er forsvarlig, både for ansatte og brukere.

– Da er dette kanskje så kurant at vi kan gjøre det som en administrativ beslutning, og de kan få en godkjenning i løpet av en uke eller to. Det er også mulig å søke bruksendring for en periode, hvis de ser for seg dette som en midlertidig virksomhet, sier Svagård.