Hopp til innhold

Kraftig brann i Våler ungdomsskole: Alle klasserommene har brent ned

Bare gymsalen og administrasjonsbygget står igjen etter den voldsomme brannen på Våler ungdomsskole. Hele bygda stilte opp da ordføreren ba om hjelp.

KRAFTIG BRANN: Nødetatene fikk melding om brannen like etter klokka 16.

– Sånn det ser ut nå går nok hele skolen. De konsentrerer seg om å redde det som reddes kan, men det meste ser ut til å gå ned, sier kommunedirektør Ivar Nævra i Våler til NRK.

Kommuneledelsen har utsikt til skolen fra Herredshuset. Nævra dro rett ned til skoleplassen da det begynte å brenne. Skolen er den eneste ungdomsskolen i bygda, som ligger øst for Moss i Østfold.

– Idrettshallen ser ut til å kunne berges, men mesteparten av den gamle skolen ser ut til å ikke klare å stå imot, forteller han.

Nødetatene rykket ut til ungdomsskolen like etter klokken 16 torsdag. Brannvesenet ble møtt av åpne flammer på stedet.

– Det brenner fremdeles, men mannskapene har fått kontroll i den forstand at brannen ikke sprer seg videre. Skolen har utvilsomt fått omfattende skader, den nordre delen er totalskadd, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til NRK i 20.20-tiden.

Det er ikke meldt om personskader.

Kraftig brann på Våler ungdomsskole.
Foto: Jørgen Johansen
Kraftig brann på Våler ungdomsskole.
Foto: Jørgen Johansen
Kraftig brann på Våler ungdomsskole.
Foto: Jørgen Johansen
Kraftig brann på Våler ungdomsskole.
Foto: JØRGEN JOHANSEN
Kraftig brann på Våler ungdomsskole.
Foto: Freddie Larsen
Kraftig brann i Våler ungdomsskole
Foto: Freddie Larsen
Kraftig brann på Våler ungdomsskole.
Foto: Lotte Victoria Sternang
Kraftig brann på Våler ungdomsskole.
Foto: Lotte Victoria Sternang
Det ble store skader på skolebygningen i Våler etter en omfattende brann torsdag kveld.

Bøndene kom med vafler og kaffe

Ordfører Reidar Kaabbel i Våler gikk raskt ut på sin egen Facebook-side og ba bøndene i bygda om å hjelpe til med vanntanker.

Traktorer med vanntanker utenfor Våler ungdomsskole

Ordføreren ba bøndene om hjelp på Facebook. Flere møtte opp med traktorer og fulle vanntanker.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

Det tok ikke lang tid før de første traktorene møtte opp utenfor skolen.

– Folk bærer slanger, og bønder fra både Våler og nabokommunene fyller tankbiler og gjødselvogner og er på vei for å bidra. Gudskjelov så skjedde dette etter skoletid. Det er jeg kjempeglad for, sier Kaabbel.

Bøndene hadde også med seg mat og drikke til redningsmannskapene, som har kjempet mot flammene siden 16-tiden.

– Ordføreren har vært veldig engasjert og har bedt om hjelp. Det har kommet bønder med fulle vanntanker, og vafler og kaffe til de som jobber der. Men det er sånn det er på bygda. Det er veldig «all right» å se, sier operasjonsleder Marstad.

Det var stor dugnadsånd i Våler etter at ungdomsskolen i bygda begynte å brenne torsdag.

Det var stor dugnadsånd i Våler etter at ungdomsskolen i bygda begynte å brenne torsdag.

Foto: Magnus Brenna-Lund/NRK

– En trist dag

Det er planer om å bygge en ny skole på området, men den skal stå ferdig først om noen år. Ordfører Kaabbel sier at kommunen er i ferd med å miste et sentralt samlingspunkt.

– Dette er en trist dag for Våler. Vi har én ungdomsskole i kommunen og alle har et forhold til den, jeg har selv gått på skolen i ni år. Skolen er en naturlig møteplass, så dette er rett og slett bare tragisk, sier han.

Nå er over 200 elever i bygda uten ungdomsskole. Det vil derfor bli hjemmeskole frem til kommunen finner en løsning for elevene.

Politiet besluttet torsdag ettermiddag å evakuere en barnehage nordvest for skolen i tilfelle vinden skulle dreie og øke spredningsfaren. De ba også personer i nabolaget om å forberede seg på evakuering.

– Slukningsarbeidet kommer til å fortsette utover kvelden. Politiet vil være på stedet gjennom natten, og frem til vi forhåpentligvis kan undersøke skolen nærmere, sier Marstad.

Brann i Våler ungdomsskole

Brannvesenet har ikke kontroll over brannen.

Foto: Freddie Larsen

Rektor oppdaget brannen

Skoledagen var over og ingen elever var i bygget da brannen ble oppdaget. Det brant tidlig kraftig i ventilasjonsanlegget i ungdomsskolen.

Rektor Jørgen Smørdal var en av de første som meldte fra om brannen.

– Jeg tenkte at dette får vi slukket fort. Men det har gått i det elektriske anlegget og i ventilasjonen, forteller han.

– Men det går bra med alt av folk og personell og sånt, så det er det viktigste.

Vaksinasjonssenteret i kommunen ligger vegg i vegg med skolebygget, men det skal ifølge politiet ikke ha blitt skadet i brannen.