Hopp til innhold

Kraftig brann i Gamlebyen i Fredrikstad

Det brant kraftig i en bygning i Gamlebyen i Fredrikstad onsdag. Brannen skal ha startet i en loftsleilighet under oppussing.

En brannkonstabel står på et skrått, rødt tak og spyler vann , en annen brannkonstable står lenger ned på taket og over står to i en liftkurv, det yker på fra taket

Det brant onsdag ettermiddag kraftig i en bygning i Gamlebyen i Fredrikstad.

Foto: Anne Ognedal / NRK

Brannvesenet, helsepersonell og politiet er på stedet.

– Det er evakuert folk i tilstøtende bygninger og nå meldes det at alle skal være ute fra bygningen som det brenner i, sier operasjonsleder i Øst politidistrikt, Svein Walle, til NRK.

Gamlebyen er den eldste delen av Fredrikstad med mange verneverdige bygninger.

Bygningen hvor det brenner ligger i Voldgaten. Brannvesenet har nå fått kontroll på brannen, og driver med etterslukking.

– Brannen er ikke 100 prosent slukket, men vi er i ferd med å få kontroll. Nå skal vi jobbe med å få slukket det siste. Deretter vil gå over til å sikre verdier i leilighetene i bygningen, sier innsatsleder i brannvesenet, Stein Laache til NRK.

Innsatsleder i brannvesenet, Stein Laache

Innsatsleder i brannvesenet, Stein Laache

Foto: Heidi Sivertzen-Oksmo / NRK

Flere bygninger i Gamlebyen er evakuert.

Var under oppussing

Ifølge Laache startet brannen i en leilighet under oppussing i tredje etasje i bygningen. Han sier det alltid er spredningsfare ved en brann, men at alle som er i bygget skal ha kommet seg ut.

– Man kan aldri garantere hundre prosent, men de tilbakemeldingene vi har fått er at vi har evakuert det bygget og det nærmeste tilliggende.

Laache bekrefter at det kun er tredje etasje av bygningen som er brannskadd, men at både første og andre etasje har fått vannskader som følge av slukningsarbeidet.

Det er foreløpig ikke kjent hva årsaken til brannen er.

Ber folk holde avstand

Brann

Det er mye røyk og åpne flammer fra bygningen.

Foto: Sara Vilde Solås/NRK

– Vår jobb nå er å få kontroll på beboere i bygningen det gjelder og bygningene rundt, slik at de er i sikkerhet. Så jobber brannvesenet med å lokalisere brannen og slukke det, sier Walle.

Politiet skriver på Twitter at publikum bes om å holde avstand slik at nødetatene kan jobbe uhindret.

Minst én person har fått brannskader på en arm på stedet. Vedkommende blir ivaretatt av helsepersonell.

Politiet ber om at beboere i området lukker vinduer og dører slik at røyk ikke kommer inn.