NRK Meny
Normal

– De kan ikke ligge ute og fryse i hjel

Flere reagerer på behandlingen av Romfolket på Øra i Fredrikstad. Tidligere denne uken ble ni av campingvognene deres destruert.

Video Jan Otto Johansen

Jahn Otto Johansen

Foto: Nyhetsspiller

– De vil hjelpe seg selv så langt de kan, men da må de ha tak over hodet. Når vinteren blir kald, så kan de ikke ligge ute og fryse i hjel. Det dreier seg om helt elementære behov, sier Jahn Otto Johansen.

Johansen har skrevet flere bøker om romfolket og kjenner kulturen godt. Han ble rasende da han så hva slags behandling romfolket fikk i Fredrikstad.

– Dette minner meg om hva Berlusconi gjorde i Roma og Sarkozy gjorde i Frankrike. Der satte de inn militære bulldosere som ødela leirene. Du så små dukker og barneleker var kjørt over. Da reagerte EU-kommisjonen for første gang og kritiserte en statsminister og en president i EU. Dette dreier seg om medmenneskelig ansvar, sier han.

LES OGSÅ:

Vil helst ha dialog

Og dette støttes av advokat Harald Otterstad. Han har vært i kontakt med Ingar Aasen som kjenner romfolket i Fredrikstad godt.

– Jeg synes det er en aldeles grusom handling. Det er ikke så lenge siden 1940, men det virker som om vi har glemt alt om medmenneskelighet. Jeg er så opprørt og tror virkelig de fleste føler det slik, tordner han.

Mellom 10 og 20 mennesker som hadde tilhold i romleiren ved Øra i Fredrikstad er i praksis uten tak over hodet i kulda, etter at campingvognene deres ble destruert etter en aksjon tirsdag. Otterstad ønsker at romfolkene anmelder aksjonistene.

– Dette er en klart ulovlig handling og det burde ikke få stå slik uten reaksjoner. Det er selvtekt og bestemmelsen er åpenbart brutt.

– Jeg har hatt en samtale med Ingar Asen som kjenner disse folkene best. Han forteller at de ønsker først og fremst å ha en dialog. Det er ikke anmeldelse som ligger i første rekke, sier Otterstad.

I kveld ble det klart at ordføreren kaller inn til et felles dialogmøte allerede i morgen – for å få til en akutt løsning.

LES OGSÅ: – Dette er ikke akseptabelt i Norge

– Åpenbart søppel

Havnekaptein Roar Bekkelund, som var ansvarlig for aksjonen, sier campingvognene uansett var som søppel å regne.

– Vi har forholdt oss til at dette er en privat eiendom, og at vi har anledning til å rydde bort det som åpenbart er å betrakte som søppel.

– Seks av vognene var mer eller mindre uten både vinduer og dører, og var i og for seg ubeboelige, legger han til.

Biskop Atle Sommerfeldt mener Borg Havn har tatt seg til rette ved å fjerne og ødelegge vognene.

– Det ble gjort uten å følge alminnelige prosedyrer i slike sammenhenger, som man ville gjort med andre mennesker. Det synes jeg ikke er bra. Selvtekt og ensidig ødeleggelse av andres eiendom er ikke akseptabelt i Norge.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Byggefirma i Moss konkurs

    Det er åpnet konkurs i byggefirmaet Armering og Bygg Moss as med 22 ansatte. Det var kemneren i Moss som begjærte konkursen fordi selskapet skyldte 2,2 millioner kroner i arbeidsgiveravgift, skriver Moss Avis.

  • Ruset bilførere stanset i Moss

    UP stanset en bil i Moss sentrum rett over midnatt, fordi politiet mistenkte kjøring i rus. En mann i 20-årene er anmeldt og har fått førerkortet beslaglagt. I tillegg ble to passasjerer anmeldt for bruk og besittelse av narkotika, melder politiet på Twitter.