NRK Meny
Normal

Kan få over 100.000 i lønnsøkning

13. februar skal Fylkestinget blant annet avgjøre om lønna for politisk arbeid skal heves betraktelig. Fylkesordføreren mener de har sakket akterut, mens Frps gruppeleder syns lønnsøkning nå er feil signal å gi, når politikerne ellers maner til moderasjon.

Fylkesordfører Ole Haabeth

Fylkesordfører Ole Haabeth kan få en kraftig lønnsøkning.

Foto: Birger Kjølberg/NRK

– Det som ligger i forslaget er at en skal komme opp på samme nivå som blant annet Akershus fylkeskommune har. Det har sammenheng med at en i politisk ledelse er i ferd med å sakke veldig akterut sammenlignet med den administrative ledelsen, sier fylkesordfører Ole Haabeth.

I dag er godtgjørelsen til fylkesordføreren satt til 75 prosent av det regjeringsmedlemmene får. Det vil si at Ole Haabeth får omtrent 896.000 kroner for sin ordførergjerning. For ikke å sakke akterut, er det foreslått å øke den satsen til 85 prosent.

Vil stemme nei

Fremskrittspartiet vil stemme nei, sier deres gruppeleder i Fylkestinget, Håvard Jensen.

– Vi syns at lønnsnivået til fylkesordføreren er bra nok som det er. Det er ikke akkurat underbetalt å være fylkesordfører.

En økning i ordførergodtgjørelsen innebærer en økning for alle verv i fylkeskommunen, i og med at disse igjen er satt til en prosentandel av ordførergodtgjørelsen.

– Vi syns det blir feil signal å gi, når vi maner til moderasjon i alle mulige arbeidsgrupper og systemer, sier Jensen.

– Ingen dramatikk uansett

Fylkesordføreren har i tillegg til ordførergodtgjørelsen flere styreverv, i fylkeskommunale selskaper og KS. Han mottar rundt 400.000 kroner i året til sammen. Fylkesordførerjobben er en 100 prosents stilling, og Haabeth sier arbeidsmengden er stor.

Men han tror ikke det vil føre til noen flukt fra yrket om godtgjørelsen forblir på dagens nivå.

Oversikt over årsgodtgjøring til fylkesordførere

Fylke

Lønn

Østfold

896.304 (75 % av regjeringsmedlemmenes årsgodtgjøring)

Vestfold

920.237 (110 % av stortingsrepresentantenes godtgjørelse)

Akershus

954.968 (80 % av regjeringsmedlemmenes godtgjøring)

Buskerud

956.057 (80 % av regjeringsmedlemmers årsgodtgjøring)

Telemark

1.135.000 (fylkesordfører følger avlønning til fylkesrådmannen)

Nordland

 860.452

 

 

Statsminister Erna Solberg

 1.469.831

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Heintz forlenger med Sarpsborg

    Unggutten Tobias Heintz har skrevet under på en fireårskontrakt med Sarpsborg 08. Det skriver klubben i en pressemelding. Den nye avtalen varer til sommeren 2021.

    Tobias Heintz
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Sier ikke nei til Viken

    Kristelig Folkepartis fylkespolitikere fra Buskerud, Østfold og Akershus avviser at partiet vil reversere Viken. På Stortinget har Ap foreslått å skrote kjempefylket, og det har vært stor spenning om KrF vil sikre flertall for forslaget. Men ifølge Olav Moe i Østfold KrF vil de ikke være med på å reversere Viken.