NRK Meny
Normal

Kampen om gullruten fortsetter

Rådmannen i Sandefjord vil la Color Line opprettholde sine avganger til Strømstad. Fjord Line varsler hard kamp for sin nye fergeforbindelse over Oslofjorden.

Ill. foto

POPULÆR RUTE. 'Gullruten' over Oslofjorden bringer mye penger inn i Color Lines kasse. Nå vil Fjord Line ha en bit av kaken.

Foto: Rainer Prang / NRK

Striden har pågått i lengre tid, etter at det i fjor ble kjent at Fjord Line vil satse på å kapre markedsandeler fra den lukurative strekningen Sandefjord-Strømstad.

Etter tautrekking, trusler om rettsaker og mye verbal støy har nå rådmannen i Sandefjord gitt uttrykk for at han ikke vil endre Color Lines seilingstider over fjorden, slik Fjord Line ber om.

Slikt blir det bråk av.

Les mer:

- Favoriserer Color Line

I januar 2012 ble det kjent at Fjord Line hadde søkt Strømstad kommune om å få anløpe havnen med en ferge over Oslofjorden fra Sandefjord.

Fra før av seiler Color Line i ensom majestet på strekningen Sandefjord-Strømstad, og det varte og rakk før Strømstad kommune svarte.

Til sist landet den svenske kommunen på at Fjord Line skulle få plass på Torskholmen, der fergene anløper.

I Sandefjord er imidlertid kommunen noe mer steil, og dette opprører ledelsen i Fjord Line.

– Innstillingen innebærer at kommunen nok en gang velger å favorisere Color Line. I realiteten er dette det samme vedtaket som kommunen traff i 2012, sier Fjord Line-sjefen Ingvald Fardal til Dagens Næringsliv.

Les mer:Til retten

Color Lines "Bohus" ankommer terminalen i Sandefjord

KRANGEL OM KAI. Color Lines 'Bohus' ankommer terminalen i Sandefjord.

Foto: Rainer Prang / NRK

Fjord Line har også vurdert å sende sine ferger med utgangspunkt i Langesund, men står fast ved ønsket om å bruke fergekaia i Sandefjord.

Color Line har på sin side kikket på Larvik, som endestasjon for ruten.

Nå ber Fjord Line-ledelsen de folkevalgte i Sandefjord tilby rederiet en av de kommersielt attraktive morgenavgangene, når saken behandles kommende uke.

– Det skal ikke mer til enn at vi får avgang klokken 07.00, istedenfor 06.00/06.30. Color Lines avgang 08.00 må ikke forskyves med mer enn et kvarter for å få dette til, sier Fardal.

Fjord Line-direktøren varsler samtidig at det vil få rettslig etterspill, dersom politikerne i Sandefjord følger rådmannens innstilling.

Oppstart 2014

Det kan dermed drøye ytterligere med å få etablert en ny rute for Fjord Line mellom Sandefjord og Strømstad, dersom krangelen med Sandefjord kommune og Color Line må via retten

Fjord Lines mål er å få en ferge opp og gå over Oslofjorden fra og med 2014, men det kan bli vanskelig om rederiet ikke får en rask avklaring med Sandefjord kommune.

Color Line har kjørt den såkalte "Gullruten" i 26 år, og ønsker ikke å gi slipp på innarbeidede rutetider.

Både Fjord Line og Color Line mener å ha Kystverkets velsignelse for å trafikkere strekningen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: