NRK Meny
Normal

Ikke giftig mosseluft etter oljeutslipp

De som bor ved Mossesundet har ikke pustet inn giftige stoffer under utslippene fra skipsvraket, Nordvard.

Oljesølet i kanalen i Moss

Her er opprydningsarbeidet i gang etter en av lekkasjene. Noen fikk kvalme og hodepine av lukta. I dag ble det klart at dette ikke var giftig.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik/NRK

Det kan kommuneoverlege Knut Michelsen slå fast, etter at prøvene er ferdig analysert.

- Ekkel lukt, men ikke giftig

Han forteller at de har analysert luften langs kaien og ved boligene i nærheten av utslippene.

- Det var ingen tegn til giftige stoffer eller farlige dieselkomponenter i den lufta vi målte, sier kommuneoverlegen i Moss, knut Michelsen til NRK.

- Hvorfor har mange følt seg syke da?

Nordvard lekker olje i Mossesundet

Under et alliert flyangrep i 1944 ble skipet senket og vraket ligger fremdeles på 35 meters dyp i Mossesundet. Det er tidvis oljelekkasjer fra vraket. (Kilde: Wikipedia)

- Det de sa på laboratoriet var at de prøvene som ble tatt av selve dieselen hadde en veldig ekkel lukt. Og sånne lukter i seg selv gir helseplager. Men det har ingenting med at den innholder giftige stoffer, sier han.

Kvalme og hodepine

NRK har tidligere i høst meldt om mossinger som hadde hodepine og kvalme som følge av oljeutslippene fra skipsvraket. På den tida lekket det fortsatt store mengder med olje fra Nordvard.

Skipet ble plugget i oktober, og etter planen skal det tømmes for olje før jul. 

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Valgte feil gir

    En uheldig sjåfør rygget inn i en politibil i Fredrikstad kl 3:30 i natt. Under en rutinekontroll ble en bil stanset av politiet. Sjåføren var edru og fikk kjøre videre, men satte ved uhell bilen i feil gir og rygget dermed på en politibil. Det blir ingen anmeldelse, og begge parter skrev skademelding.

  • Slåsskamp på Skjærhalden

    Tre mindreårige gutter var involvert i en slåsskamp på Skjærhalden kl 1 i natt. I følge operasjonsleder i Øst politidistrikt, Finn Håvard Aas, ble ingen skadet og guttene ble fraktet hjem til foresatte. Han vet ikke om slåsskjempene var påvirket av alkohol eller narkotika, men det opprettes sak.