NRK Meny
Normal

IFE er fornøyde med sikkerhetstilsynet

Men "Atomens" sikkerhetssjef er ikke helt enig med ekspertene som i fjorten dager har saumfart anleggene i Halden og på Kjeller.

Halden-reaktoren

Atom-anleggene i Halden og på Kjeller bør sikres bedre, mener IAEA. Vi har oppfylt de krav myndighetene har satt til oss, men vi skal iverksette flere tiltak, sier sikkerhetssjefen.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Det internasjonale atomenergibyrået IAEA har i fjorten dager undersøkt sikkerheten ved reaktoranleggene i Halden og på Kjeller. Det førte til en 115 sider lang rapport, med et 50-talls anbefalte forbedringer, og en like lang liste andre foreslåtte tiltak.

Sikkerhetssjef Ole Reistad ved Institutt for Energiteknikk (IFE) i Halden er langt på vei glad for innspillene fra ekspertgruppen.

Viktig og god gjennomgang

– I utgangspunktet syns vi på IFE at dette har vært en god og viktig gjennomgang. Vi opererer etter ett set med regler, og i dag er det slik at vi har oppfylt de krav som er satt til oss. Samtidig er det slik at sikring av anlegg av vår type er et område i utvikling, og

Reistad sier at den lange listen av tiltak fordeler seg på utvikling av regelverket, på samarbeidet mellom forskjellige myndigheter, og samarbeid mellom IFE og ulike instanser som Politiet, Statens strålevern og Nasjonal Sikkerhetsmyndighet.

Men noe må de sørge for selv.

– Det er opplagte tiltak vi kan og vil gjøre, hvis vi og myndighetene mener det er nødvendig, sier Reistad.

– Vaktene er gode nok

Men han er ikke enig i at dagens vaktmannskaper ikke er gode nok til å håndtere den forskjellige krisesituasjonene som kan oppstå ved et reaktoranlegg som i Halden.

– Vi har både innleide og egne vakter, på mange ulike steder. Detter er folk som er trent opp av oss for å gjøre akkurat denne oppgaven.

– De er omtalt som vektere. Er en vekter i stand til å stanse et anslag fra organiserte kriminelle, eller verre?

– Så lenge det de gjør er satt i et godt system på anleggene våre, så er de absolutt kapable til å møte det som er definert som trusler mot våre anlegg.

– Først må vi få den endelige rapporten. Så må vi sette oss ned sammen med myndighetene og få på plass rekkefølgen vi må gjøre ting i. Så noen tidsplan er ikke gitt før oppfølgingen av rapporten.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.