NRK Meny
Normal

Hva må norske ishockeyspillere takle av hets?

Tommy Kristiansen forlot isen i Stjernehallen etter å ha blitt hetset for sin taterbakgrunn i nesten to fulle perioder. Hvor mye må idrettsprofilene tåle?

Tommy Kristiansen

Tommy Kristiansen ble hetset under kampen mellom Stjernen og Stavanger Oilers i går. Her fra et oppgjør mot Vålerenga.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Stavanger Oilers-spiller Tommy Kristiansen opplevde å bli hetset fra tribunen i Stjernehallen under kampen mellom Stavanger og Stjernen i går.

– Jeg får høre «Tommy sigøyneren» og «din jævla taterunge». Det synes jeg ikke hører hjemme på en hockeybane, sier Kristiansen til NRK.

I dag la daglig leder Trond Magnussen i Stjernen seg flat og gjentok at han ønsker å kontakte Kristiansen for å be om unnskyldning for gårsdagens episode på vegne av Stjernen.

– Vi beklager det som har skjedd. Det er ikke slik vi vil at det skal være her i Stjernehallen. Folk skal få lov til å rope, men helst på våre egne spillere, sier han.

– Rasisme er et klart overtramp

Dette er ikke første gang Stjernens supportere har vært i søkelyset etter rasistiske meldinger.

I 2004 ble tidligere ishockeydommer og nå administrerende direktør i Lørenskog Svein-Erik Edvartsen kalt «Norges største kebab» av Stjernentilhengerne under en kamp mot Sparta.

Assisterende generalsekretær i Norges Ishockeyforbund Petter Salsten er klar på hvor grensen for hets i norske ishockeyhaller går.

– Generelt ønsker vi at man skal holde seg innenfor de normer og regler som er ellers i samfunnet. Det kan være til dels kraftig og saftig språkbruk under kamper og på tribunen i norsk idrett. Det aller meste er innenfor, men når det går på rasisme, hudfarge, religion, etnisitet og seksuell legning mener vi det er et klart overtramp.

– Jeg tror spillerne tåler mye og er vant til å få mange meldinger fra tribunen. Men det går en grense for hva som er alminnelig akseptert og her har man gått over en slik grense, legger han til.

Hva er greit, Magnussen?

Trond Magnussen

Daglig leder Trond Magnussen i Stjernen.

Foto: Magnus Brenna-Lund

NRK tok i dag kontakt med Trond Magnussen i Stjernen for å spørre ham om hvor han synes grensen går for uakseptabel språkbruk.

Magnussen opplevde selv grove kommentarer gjennom sin karriere som spiller for blant annet Stjernen, Lillehammer og Färjestads BK.

– Jeg hørte masse rart om meg selv da jeg spilte, og jeg tror ikke hockeyen er noe verre nå. Man skal ikke gå på person, sier han.

Er det greit å rope «hore» i Stjernehallen?

– Nei, jeg synes ikke det.

Er det greit å rope «Norges største kebab» til en med pakistansk opprinnelse?

– Vi har hatt en episode her med det tidligere, med Svein-Erik Edvardsen som har fått masse dritt. Vi skal jo ikke akseptere det.

Judas?

– Nei, vi synes jo ikke at det er all right.

Tommy sigøyneren?

– Nei, og det er det saken vi har oppe nå og som vi synes er beklagelig. Vi ønsker ikke at det skal være slik i Stjernehallen eller noen andre steder. Men når det er privatpersoner som står og roper, så er det vanskelig for en vakt å stoppe det.

Hvor går grensen?

– Man kan være sint, men man trenger ikke å rope noen stygge ord. Det bør i hvert fall ikke gå på etnisk bakgrunn. Det er ikke bra.

Les også:

Kan stenge supportere ute

Svein-Erik Edvartsen

Tidligere ishockeydommer Svein-Erik Edvartsen husker fremdeles 'kebab'-kommentaren fra 2004 godt.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Tidligere ishockeydommer Svein-Erik Edvardsen husker episoden i 2004 svært godt. Han følte at han hadde gode samtaler med Stjernen etter rasismesaken.

– Det jeg husker fra 2004 er veldig flotte og gode samtaler med Stjernen, Ishockeyforbundet og Red Beavers (Stjernens tidligere supporterklubb journ.anm.). Jeg opplevde at alle partene tok den saken på det største alvor, sier han.

Ishockeyforbundet valgte den gang å gi Stjernen en advarsel etter hetsen. Det kan også bli en mulig sanksjon fra forbundet denne gang.

– Vi vil ta kontakt med arrangørklubben og de andre involverte partene og be dem redegjøre for hva som har skjedd. Vi tar denne saken inn mot våre organer og lar dem få behandle den, sier Salsten i ishockeyforbundet.

Klubben selv kan reagere ved å stenge de aktuelle supporterne ute fra Stjernehallen, sier Trond Magnussen.

– Men først må vi eventuelt finne ut hvilke personer det er som har gjort dette.

Vil du stenge dem ute hvis du finner ut hvem det er?

– Jeg vil i alle fall snakke med dem.

Men ikke stenge dem ute?

– Det vet jeg ikke ennå.

Men du har mulighet til å gjøre det?

– Etter å ha snakket med personene, så er det nok muligheter for det. Jeg vil først høre Tommy sin versjon, også må jeg snakke med arrangementsansvarlig i Stjernehallen og be han om å snakke med sine vakter. Så får vi finne ut hva vi gjør etter det.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ber folk unngå å bruke vannspreder

    Hobøl Vannverk ber på sin Facebook-side folk om å unngå å bruke vannspredere og svetteslanger, skriver Smaalenenes Avis. Vannverket viser til at det for tiden er stort vannforbruk og at de må sikre at de har nok vann om noe uforutsett skulle oppstå.

  • Se 22.55-nyhetene

    Programleder: Bengt-Eigil Ruud