Hopp til innhold

Her blir ørnungen historisk

For første gang er en havørnunge ringmerket i Oslofjorden.

Rune Aae merker havørn

MØTE: Rune Aae får ringmerket havnørnungen. Det er første gang man har greid å ringmerke en ørn i Oslofjorden.

Foto: Jan Ingar Båtvik

I 1882 ble det siste hekkende havørnparet skutt i reiret sitt i Hankøsundet. Mandag klarte ornitologer for første gang å ringmerke en unge av det eneste hekkende paret i Oslofjorden.

– Mandag gjorde vi et stunt for å prøve å ringmerke en havørnunge. Denne gang fikk vi det til, sier Rune Aae, høgskolelektor ved Høgskolen i Østfol.

Klatret opp med amerikanske stolpesko

Alt med krumme klør og nebb ble skutt på slutten av 1800-tallet. I en årrekke har fagfolk jobbet for å bøte på skadene som ble gjort etter at havørnen ble utryddet fra Oslofjorden.

Havørn, merking Oslofjorden

HÅP: Ringmerkingen av havørnen skal gjøre det enklere for forskere å følge utviklingen.

Foto: Rune Aae

Over 100 år senere, i 2008, slo et par seg ned på Håøya og har produsert en til to unger årlig. Men gjentatte forsøk på å merke ungene, har gått i vasken.

Havørnparet har nemlig slått seg ned i toppen av et kjempetre etter å ha byttet reir flere ganger.

– Det siste treet de har etablert seg i, er et forskrekkelig høyt tre, og ingen har prøvd å komme seg opp, forteller han.

Aae klatret selv til topp i treet, men det var ikke gjort i en håndvending.

– Jeg måtte bruke amerikanske stolpesko og masse sikkerhetsutstyr for å komme opp til reiret, få lirket fuglungen i en sekk og firt den ned til mannskapet som sto under treet klare til å ringmerke, måle og veie ungen.

Bakkemannskapet besto av en representant fra Fylkesmannen i Oslo og Akershus, fra Frogn kommune, fra Statens naturoppsyn, en fra den lokale fugleforeningen i området og ringmerker og biolog Jan Ingar Båtvik fra Høgskolen i Østfold. Både Aae og Båtvik tilhører Naturfagseksjonen ved lærerutdanningen i Halden, Høgskolen i Østfold.

Rune Aae

KLATRET: Rune Aae kom seg til slutt opp i toppen av det høye treet for å legge ungen i en sekk slik at den kunne fires ned til bakkemannskapet under som foretok selve ringmerkingen.

Foto: Jan Ingar Båtvik

– Jeg fikk firet den ned. Nede fikk vi veid og målt den, og deretter satt på to ringer.

Ringmerking av havørn krever solid utstyr.

– Den er så sterk at den klarer å rive av seg ringen, derfor må den ha en ring som brettes dobbelt med små bolter. Den må festes ekstra godt.

– Tegn på en sunn natur

Lokalbefolkningen er bedt om å følge ekstra godt med på den lille ungen, som har en blå og en svart ring rundt bena.

Håpet er å kunne se flere havørn i Oslofjorden igjen, men det tar tid.

En havørn begynner ikke å hekke før i fylte sju år, forklarer Aae.

Mens Oslofjorden har vært uten hekkende havørner, håper fugleekspertene at de klarer å få den til å etablere seg her igjen.

– Vi registrerer flere par som nå er i sonderingsfasen og som ikke har begynt å bygge reir. Vi håper de vil bygge reir og legge egg i løpet de nærmeste årene.

Havørn
Foto: Jan Ingar Båtvik

Levevilkårene for havørnen er slett ikke så verst, selv om den helst vil bygge reder i store, gamle furuer. De håper ungene til hekkende par på svensk side vil finne veien over grensa.

– Havørn er tegn på en sunn natur. Forsvinner den er det et feil et sted. Vi håper nå at den nå vil produsere avkom her på nytt.