NRK Meny
Normal

Her får de endelig senket Hvaler-hvalen

Finnhvalen var i ferd med å bli et problem for kystvakta. I ettermiddag fikk de omsider senket den etter flere dager med forsøk.

Video: KV Nornen/Kystvakten

Video: KV Nornen/Kystvakten

KV Nornen har jobbet intenst med å få senket den omlag 19 meter lange finnhvalen utenfor Vallø i Tønsberg siden fredag kveld. Etter flere mislykkede forsøk på å senke den grussekker, ble det besluttet å be forsvaret om bistand for å sprenge hvalen.

Sprengingen ble gjennomført natt til 15.mars, også det uten hell. Hvalkadaveret sank ytterligere men ikke nok.

– I samråd med Kystverket ble det besluttet å få bistand fra Skjærgårdstjenesten Tjøme for å senke den. I dag 15.mars klokken 13.53 sank hvalen fra Hvaler på planlagt dumpingfelt, opplyser skipssjef Walter Ahlgreen.

Kystvakten festet sandsekker til hvalen, som sank ned til 300 meters dyp ved 14-tiden.

– Vi tror at vekten og trykket vil holde den nede. Lukt vil jo kanskje være det mest sjenerende dersom deler av den kommer til land, men Kystvakten opererer i dette området så vi får relativt raskt oversikt over det dersom deler av hvalen skulle komme til overflaten eller til land, forklarer informasjonssjef i Sjøforsvaret, Fredrik Borgmann.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Leteaksjon avblåst

    Båteieren for jolla som lå ved Øra naturreservat er kontaktet. Var med en annen eier for å fiske. Alt er under kontroll, skriver Politiet Øst på Twitter.

  • Sendt for å sjekke jolle ved Øra

    Politiet har i kveld fått melding om en jolle som er dregget opp ved Øra naturreservat, vest for Gullmoen. Ingen personer er ombord, men påhengsmotoren er nede og en fiskestang står oppstilt ved båten. Redningsskøyta er på vei til stedet for å kontrollere. Seaking er også tilkalt for å gjøre søk på stedet.