NRK Meny
Normal

Her får de endelig senket Hvaler-hvalen

Finnhvalen var i ferd med å bli et problem for kystvakta. I ettermiddag fikk de omsider senket den etter flere dager med forsøk.

Video: KV Nornen/Kystvakten

Video: KV Nornen/Kystvakten

KV Nornen har jobbet intenst med å få senket den omlag 19 meter lange finnhvalen utenfor Vallø i Tønsberg siden fredag kveld. Etter flere mislykkede forsøk på å senke den grussekker, ble det besluttet å be forsvaret om bistand for å sprenge hvalen.

Sprengingen ble gjennomført natt til 15.mars, også det uten hell. Hvalkadaveret sank ytterligere men ikke nok.

– I samråd med Kystverket ble det besluttet å få bistand fra Skjærgårdstjenesten Tjøme for å senke den. I dag 15.mars klokken 13.53 sank hvalen fra Hvaler på planlagt dumpingfelt, opplyser skipssjef Walter Ahlgreen.

Kystvakten festet sandsekker til hvalen, som sank ned til 300 meters dyp ved 14-tiden.

– Vi tror at vekten og trykket vil holde den nede. Lukt vil jo kanskje være det mest sjenerende dersom deler av den kommer til land, men Kystvakten opererer i dette området så vi får relativt raskt oversikt over det dersom deler av hvalen skulle komme til overflaten eller til land, forklarer informasjonssjef i Sjøforsvaret, Fredrik Borgmann.

Les også:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Rittet stoppet på grunn av seilbåt

    Hele sykkelrittet Ladies Tour of Norway ble stoppet av bruåpning i Fredrikstad. Et brudd med fire syklister lå 21 sekunder foran hovedfeltet da brua ble stengt for å slippe igjennom en seilbåt. – De skal ha fått beskjed om dette, sånn jeg forstår det er det utenfor vårt ansvarsområde så lenge vi har gitt beskjed, sier teknisk rittleder Sondre Sørtveit til HA.

  • Klager på nei til felling av ulv

    Østfold Bondelag klager til Miljødirektoratet på fylkesmannens nei til skadefelling av en ulv. I klagen trekker de fram at 11 sauer ble tatt på innmarksbeite i Halden i jul og tidlig i august kom en ulv seg innenfor rovviltgjerder i Rakkestad og tok en sau. Fylkesleder i Østfold bondelag, Svend Arild Uvaag mener ulven må felles for å forebygge at flere husdyr blir tatt

    Ulv tok sau i Halden
    Foto: Lotte Olsen/NRK