NRK Meny
Normal

Brukte 100 soldater for å jage elg

Rådyr og elg har blitt et stort problem for flytrafikken på Rygge flyplass.

Forsvaret på elgjakt

Her er 100 soldater i sving med å jage en elgkalv bort fra flyplassområdet på Rygge.

Foto: Forsvaret

Kjetil Mikalsen

Kjetil Mikalsen sier at Forsvaret jobber med å holde rådyr og elg borte fra flyplassen.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

I år er det gjort 40 observasjoner av rådyr inne på flyplassområdet på Rygge. Det er dobbelt så mye som på samme tid i fjor. Men det er også gjort observasjoner av elg – som er enda farligere.

Dyrene som forviller seg inn på rullebanene er nemlig en potensiell trussel mot den sivile flytrafikken på Moss lufthavn Rygge.

Nå går Forsvaret hardt til verks for å hindre dyra fra å komme seg inn på området. Blant annet har de investert i to jakttårn.

– Hvis de går og legger seg på rullebanen og blir truffet av et fly, så kan de forårsake skader på flyet. Det ønsker vi at ikke skal skje, så vi har hele tiden observasjon av rullebanen. Vi jager vekk dyra, og eventuelt skyter dem hvis vi får muligheten til det, sier driftssjef ved Moss lufthavn Rygge, Kjetil Mikalsen.

Også på Sola flyplass i Stavanger har man hatt problemer med dyr på rullebanen:

Grevlingen lager innganger

Flystasjonen ligger landlig til ved Vansjø, med store skogsområder og fine beitemuligheter.

– Nå klipper vi gresset litt kortere helt inntil taksebanen, også holder vi oss på rundt 20–25 centimeter mellom taksebanen og rullebanen, sier Mikalsen.

Også tidligere har man hatt problemer med rådyr på rullebanen ved flyplassen. Rådyr på rullebanen hadde da ført til to uhell.

– Den ene gangen var det et privatfly som kolliderte og skled av banen. En annen gang var det et av våre fly som kolliderte på landing, uten at det skjedde noe uhell da. Da ble dyret drept og det ble noen småkader på flyet. Men ellers det gikk bra, sa Erik Arff Gulseth, daværende sjef på Rygge Flystasjon, til NRK i 2008.

Brukte 100 soldater for å jage elg

Ferister og viltgjerder satt opp for å hindre dyra i å ta seg inn på Rygge flyplass. Og det funker – til en viss grad.

Grevlingen hjelper nemlig rådyra med å lage innganger. Og herfra er ikke veien til rullebanen lang.

I sommer oppholdt en elg seg ved lysmastene under innflyvningen østfra – den ble jaget vekk av Viltnemda og 100 soldater fra Forsvaret.

Nå tas det også ut store mengder skog inne på flyplassområdet – for å hindre at rådyr og elg har steder å skjule seg.

– Da får de ikke noen plasser å gjemme seg, så da blir det enklere for oss å ta dem ut. Vi tar også bort krattet, sier Mikalsen.

Skogsarbeid Rygge flyplass

Store mengder skog tas ut fra flyplassområdet på Rygge.

Foto: Lars Håkon Pedersen/NRK

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Dømt for seksuell omgang med barn

    En mann fra Buskerud er i Halden tingrett dømt til 14 års forvaring, for flere tilfeller av seksuell omgang med mindreårige. Mannen brukte sosiale medier til å komme i kontakt med unge jenter, og manipulerte flere av dem for å skaffe seg seksualiserte bilder og seksuell kontakt. Han ble frikjent for syv tiltaltepunkter, som handler om vold og trusler. Advokaten hans, Knut Angrim Øvergaard, sier straffeutmålingen vil bli anket.

  • Formalinlekkasje på sykehuset

    Sykehuset Kalnes har hatt en formalinlekkasje i morges, melder Halden Arbeiderblad. Sarpsborg brannvesen rykket ut til sykehuset, og skal ha spylt lekkasjestedet. Ingen skal ha blitt evakuert som følge av hendelsen.