NRK Meny
Normal

Helsehuset kan bli flyktningebolig

Med en økende strøm av flyktninger leter kommunene etter steder å huse dem. I Askim er lokalene etter Sunnaas sykehus de best egnede, har kommunen funnet ut.

Helsehuset i Askim

Helsehuset i Askim kan komme til å tilby 22 rom som midlertidig oppholdssted for flyktninger.

Foto: Tomas Berger / NRK

Nå gjenstår de siste dialogene med politiet og kommunelegen, før kommunen og UDI kan bestemmer seg, opplyser ordfører Thor Hals (H).

- Dette startet med et innspill fra Venstre om hva Askim kan bidra med i den nasjonale dugnaden vi ser om dagen, sier Hals. Vi har også fått en henvendelse fra UDI om å se etter et lokale som kan huse 40–50 flyktninger midlertidig.

Sykehusrom best egnet

– Gjennomgangen vår av skoler og andre kommunale bygg viser at mange tusen kvadratmeter står ledig på sykehuset. Vi har en avdeling der etter at Sunnaas sykehus flyttet ut med 22 rom med egne bad. Det ser ut til å være det best egnede stedet i Askim å gjøre dette, fortsetter ordføreren.

Ordfører i Askim, Thor Reidar Hals (H)

– Vi i indre Østfold må også bidra i den nasjonale dugnaden for flyktningene, sier ordfører Thor Hals (H) i Askim.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no / Høyre

Sunnaas sykehus flyttet sitt rehabiliteringstilbud fra Askim til Nesodden i april, og pusset opp rommene noen år før flyttingen. Så standarden er veldig god, mener Hals. Samtidig understreker ordføreren at dette må være en midlertidig løsning.

– Vi jobber kontinuerlig med å utvikle helsehuset med flere tjenester, og dette skal ikke bremse eller påvirke det arbeidet. Men lokalene står tomme i dag.

Fredag alene kom det over femti nye flyktninger og asylsøkere inn i landet via Østfold. UDI har bedt alle kommuner innenfor en reisetid på tre timer fra Oslo om å komme med alternativer for innkvartering av flyktninger.

– Jeg regner med at pågangen er stor, sier Askims ordfører. Flere har åpnet lokaler allerede, og vi i indre Østfold må også kunne bidra i denne nasjonale dugnaden.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Hund påkjørt av tog

    En hund, trolig en jakthund, er påkjørt av toget mellom Spydeberg og Askim. Politiet melder at de tar hunden med til veterinær for å sjekke om den er chippet.

  • Råkjører mistet førerkortet

    En 19 år gammel bilfører ble fratatt førerkort på E6 ved Sollie, melder politiet. Farten ble målt til 145 km/t i 100-sonen.