NRK Meny
Normal

Gullholmen

Like sør for Lysekil-fjorden finner vi Sveriges tettest bebygde øy.

Like sør for Lysekil-fjorden ligger Sveriges tettest bebygde øy.

Den bilfrie øygruppa består av Hermanö og Gullholmen, men alt blir kalt Gullholmen i det daglige. Her er det fullt av liv om sommeren når turistene kommer. Svensker, dansker og nordmenn finner vi flest av.

Som så mange andre steder langs kysten av Bohuslän var også dette et gammelt fiskevær.

– Det kommer av at dette nok var den beste havnen langs hele kysten, sier Mr. Gullholmen, Sune Johansson.

Men å få folk til å bosette seg i denne skjærgårdsidyllen, var ikke lett. Når uværet står på fra vest, da er ikke alt like idyllisk lenger. Den svenske staten fant dermed ut at de kunne tilby gratis tomter.

– Og de bidro også med planken, sier Johansson.

De gunstige vilkårene gjorde at det ble veldig tett mellom husene. Folk ville jo gjerne få et gratis husvære. Sånn er det ikke lenger i dag. Et hus som ble bygd gratis for et par hundre år siden kan i dag bli solgt for opp mot 30 millioner svenske kroner.

Husene blir nå brukt først og fremst om sommeren. Til vinteren regner de med at tre-fire barn og totalt i underkant av 100 personer vil bo på øya.

Hør radioreportasjer fra stedet:


Se bildegalleri fra Gullholmen:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Senterpartiet vil fjerne villsvin

    Det er fortsatt bred politisk enighet på Stortinget om at villsvin er uønsket i Norge. Samtidig gjør den svenske villsvin-politikken et fullstendig uttak vanskelig. Landbrukspolitisk talsperson i Senterpartiet, Geir Pollestad, mener det må på plass en utryddingsplan, skriver Nationen. Han mener villsvin er en fremmedart som bør skytes, ikke forvaltes.

  • Til sykehus etter brann i Gressvik

    To personer er fraktet til sykehus etter en brann i en bolig i Gressvik i Østfold, melder politiet. Den ene skal ifølge politiet ha fått brannskader på en arm, og den andre har skader i et bein etter å ha hoppet fra 2. etasje.