Hopp til innhold

– Grunnstøtt skip med 800 tonn olje om bord lekker utenfor Hvaler

Det er slått full alarm etter at lasteskipet «Godafoss» har grunnstøtt utenfor Hvaler. Oljen renner ut i Ytre Hvaler nasjonalpark.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta Horn Flyer bekrefter overfor NRK at grunnstøtingen fant sted ved 20-tiden torsdag kveld ved kvernskjærgrunnen på Asmaløy på Hvaler.

– Det lekker store mengder olje fra skipet hele tiden. Det er vanskelig å si hvor mye som lekker, men det kommer jevnt og trutt, sier Bustgaard.

Ifølge politiet er 14 personer om bord, men ingen er forløpig evakuert eller skadet.

Siste: Kystverket melder på sine nettsider i natt at havaristen nå er ringet inn med lenser. De jobber nå med å få store hjelpestyrker inn i området hvor havariet skjedde.

Depotstyrken i Horten er i gang med å klargjøre sitt utstyr. Depotstyrken i Kristiansand er stand by. I tillegg er den svenske Kustbevakningen kontaktet og de har mobilisert. De har blant annet kjørt lenser til Strømstad for å være i beredskap. Kystbevakningen vil også ha et overvåkningsfly på vingene når det blir dagslys.

Se webkamera fra området her

Trolig 800 tonn olje ombord

Skipet har trolig rundt 800 tonn tungolje om bord, hevder Kystverket. Lekkasjene er i to tanker midtskips, med 250 tonn olje i hver.

– Skipet har slagside på mellom 8 og 10 grader, og det er observert olje på vannet. Oljen ser foreløpig ut til å gå til havs på grunn av gunstige vind- og strømforhold. På grunn av mørket er det vanskelig å skaffe total oversikt over skip og utslipp, heter det videre.

Kystverkets overvåkningsfly vil fly over området så snart det blir lyst.

Artikkelen fortsetter

Godafos

Containerskipet Godafoss. Foto: Selskapet

Innenfor nasjonalpark

Skipet grunnstøtte ved Kvernskjærgrunnen i Ytre Hvaler nasjonalpark. Nasjonalparken åpnet på Hvaler for to år siden og er den eneste i sitt slag.

– Vi vet ennå ikke omfanget av oljelekkasjen, for vi vet ikke hvor mye drivstoff skipet hadde om bord. Men alle utslipp er alvorlige, sier kommunikasjonsrådgiver Ane Kjærås i Kystverket.

Kystverket jobber nå med å få oversikt over utslippet og med å få oljevernutstyr og fartøy på plass.

– Utfordringen nå er at det er mørkt, så det er vanskelig å se hvor oljen driver. Derfor vil vi ikke ha det fullstendige bildet av utslippet før tidlig fredag morgen.

– Vi har også et overvåkingsfly som jeg regner med er mobilisert, og som vil brukes til å fly over området når det er formålstjenlig. Vi mobiliserer fullt med alt vi har og tar dette veldig alvorlig, sier Kjærås.

På vei til Helsingborg

Skipet, som heter Godafoss , er 165 meter langt og var på vei fra Fredrikstad til Helsingborg. Losen hadde akkurat gått av.

Det er ikke tidligere blitt påpekt alvorlige forhold som har gjort at skipet har blitt holdt igjen i havner, ifølge den europeiske oversikten over havnestatskontroller.

Skipet gikk sist gjennom en omfattende kontroll i september i fjor. Den gangen ble det skrevet seks anmerkninger som hovedsaklig handlet om brann og livredningsutstyr. Tidligere har andre mindre forhold og mangler ved dokumentasjon blitt påpekt.

Saken fortsetter under videoen.

Video Rapport fra Asmaløy kl. 23

Se innslaget om ulykken fra Kveldsnytt.

Dokumentar om nasjonalparken

Ingen personskader

– Det er ingen personskader. Vi har snakket med kapteinen, og alt står bra til med mannskapet. Så vi avslutter nå dette som en redningsaksjon, men vil fortsatt ha en redningsskøyte liggende ved skipet, sier redningsleder Andreas Bull ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

– Det er på det rene at det lekker olje fra skipet. Kystverket er i gang med arbeidet med å begrense forurensningen, sier han.

Hovedredningssentralen fikk melding om grunnstøtingen klokken 20.37 i kveld.

Operasjonsleder i Østfold politidistrikt, Trond Puck, opplyser til avisen de ikke har fått melding om noen personskader og at de nå undersøker om skipet tar inn vann.

– Hørte et voldsomt brak

– Jeg hørte et voldsomt bråk da skipet kjørte inn i skjæret. Nå ser jeg at containere forskyver seg på skipet, sier Hans Thorstensen, som er øyenvitne på stedet.

Containerskipet frekventerer ofte forbi dette området. Kvernskjærgrunnen er innenfor Ytre Hvaler nasjonalpark. Det skal også være et hummerreservat i området.

En nabo til grunnstøtingen ved Asmaløy, Ragnar Bjørck, frykter konsekvensene for nasjonalparken.

– På grunn av vindretningen vil en lekkasje fra skipet gå rett inn i nasjonalparken. Dette er en katastrofe for parken, sier Bjørck til NRK.no.

– Skal ikke skje

– Dette skal ikke skje, sier Trine Strømme som er leder for prosjekt for rehabilitering for oljeskadet vilt, i Naturvernforbudet i Østfold.

– Naturreservater som Ytre Hvaler Nasjonalpark skal skånes for slike hendelser, koste hva det koste vil. Naturvernforbundet er i beredskap for å redde skadet vilt, men vi avventer foreløpig situasjonen. Hvis det viser seg å være en katastrofe må vi starte arbeidet med å redde fuglene umiddelbart, sier Strømme til NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.