NRK Meny
Normal

Halden: Ansatte gruer seg for å møte politikere

Tøff tone i Halden kommune gjør at rådmannens ansatte gruer seg for å møte politikerne.

Formannskapet i Halden kommune

TØFF TONE. Ansatte i rådmannsstaben kvier seg for å møte politikerne på grunn av tøff tone. Rådmannen vil ikke navngi noen hun mener peker seg ut. Bildet er fra formannskapet i Halden kommune. ILLUSTRASJONSFOTO-

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Rådmann Gudrun Haabeth Grindaker i Halden kommune opplever tonen hun møter i formannskapet oppfattes som lite konstruktiv.

Til Halden Arbeiderblad sier hun at det kan virke demotiverende på medarbeiderne i en presset situasjon, og hun har nå tatt opp saken.

Les også:

Gudrun Haabeth Grindaker

KVIER SEG. – Det går litt på formen. Det er klart vi har et forbedringspotensial, sier rådmannen i Halden.

Foto: Camilla Næss / NRK

Gruer seg til møtene

– Når jeg som arbeidsgiver opplever at enkelte av mine medarbeidere gruer seg til å delta i formannskapsmøtene, så må jeg ta opp dette med min arbeidsgiver som er politikerne, og jeg er glad for at ordføreren har tatt initiativ til et møte om saken, sier hun til Halden Arbeiderblad og utdyper at det er formen under møtene det reageres på.

– Det går litt på formen. Det er klart vi har et forbedringspotensial, og selvfølgelig kan vi bli bedre på mange områder, sier hun.

Hun understreker at hun og de ansatte ikke er pyser, og at de takler konstruktiv kritikk.

Overfor Halden Arbeiderblad vil hun ikke peke ut noe spesielt parti eller noen politiker, som hun mener særskilt bidrar til formen som skaper uro hos de ansatte.

– Nei, det er den generelle tonen og formen. Det hender at det rettes kritikk mot rådmannen der det dreier seg om politisk uenighet, sier Gudrun Haabeth Grindaker.

Les også:

Er ikke tankeleser

I de politiske debattene står SV, Ap, Frp og Pensjonistpartiet ofte sammen i saker som opposisjonen.

Miljøpartiet De Grønne, som var en del av det politiske flertallet etter valget i 2011, har valgt å stå fritt, mens posisjonen utgjøres av H, V, KrF. og Sp.

– Det er leit at noen i administrasjon føler ubehag ved å møte i politiske møter. Ellers kan en vel bare fastslå at dersom noen reagerer på andres språkbruk i et politisk møte, må en umiddelbart si ifra om dette under møtet, sier Sosialistisk Venstrepartis Frithjof Dahlen til NRK.

Han mener at det må gis uttrykk for hvordan formen i møtene oppleves mens møtene pågår.

– Dersom en ikke sier ifra under møtet, blir det umulig å forstå for den enkelte hvordan andre tenker. Det blir nesten som om en håper at andre mennesker skal kunne lese deres tanker. Det bruker andre ikke å kunne gjøre.

Den beste gaven en kan gi et annet menneske, er sin hjertens mening. Dette gjelder også i politiske møter, sier Dahlen.

Svein Olaussen og Per Kristian Dahl

MANGLENDE GJENNOMFØRING. Halden Arbeiderpartis Per Kristian Dahl (t.h.) mener rådmannsstaben naturlig kommer under press, når budsjettet ikke godkjennes og vedtak ikke settes ut i livet.

Foto: Anne Ognedal / NRK

– Naturlig at presset øker

Det slår gnister fra tid til annen, når politikerne i Halden snakker om katastrofalt svak økonomi og hvilke løsninger som skal tas i bruk, for å få Halden kommune ut av uføret.

Ifølge Halden Arbeiderpartis gruppeleder Per-Kristian Dahl er problemet at det flertallet har fattet av vedtak i kommunestyret ikke blir gjennomført av rådmannen.

– Rapporteringa er etter mitt syn mangelfull og dårlig med store avvik i forhold til flertallets vedtatte budsjett. Det var et samlet formannskap på 15 medlemmer som påla administrasjonen å gjennomføre det som tidligere er vedtatt, sier han

Nylig fikk Halden kommune beskjed om fra Fylkesmannen at 2014-budsjettet og økonomiplanen for 2014–2017 ble underkjent og det må gjøres.

Kommunen kommer dermed under press for å komme til løsninger, som kan gi uttelling i økte inntekter og kutt i utgifter.

– Tallgrunnlaget som er lagt frem fra administrasjonen og som flertallet har bygd sitt budsjettvedtak på er underkjent av fylkesmann i henhold til kommunelovens bestemmelser med begrunnelse i at budsjettet var urealistisk.

Det er klart at dette øker presset på administrasjonen i Halden kommune, sier Dahl til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Lionel nummer fem i Elitloppet

    Den norske travstjernen Lionel endte på 5.-plass i finalen av Elitloppet søndag, etter å ha vunnet sin kvalifisering på ny norgesrekord. Seieren i kvalifiseringen sikret 230.000 kroner, mens premien for finaleplasseringen var på 92.000 kroner. Ifølge NTB var Lionel aldri med i kampen om seieren.

  • 8000 besøkte Spydeberg Rock

    Arrangørene bak Spydeberg Rock Festival anslår at de hadde totalt 8000 besøkende i helgen, skriver Smaalenenes Avis. Årets festival var den åttende i rekken.