Dragkamp endte i nyvalg

Etter måneders krangel om supplering- eller nyvalg er Kontrollutvalget i Halden endelig fulltallig.

Halden kommune rådhuset

FLERTALL FOR NYVALG. I kommunestyremøtet i forrige uke fikk opposisjonens flertall for nyvalg av hele kontrollutvalget.

Foto: Rainer Prang / NRK

Etter at Mette Rakeng Karlsen fra Halden Arbeiderparti gikk ut av alle politiske verv høsten 2012, har ikke kontrollutvalget i Halden kommune (KU) vært riktig sammensatt etter kjønnskvotereglene.

Opposisjonen (Ap, Frp, SV og Pensjonistpartiet) har underveis ønsket seg nyvalg, mens posisjonen har holdt fast ved at Ap måtte supplere utvalget med en kvinne.

Opposisjonen fikk til sist flertall for nyvalg.

Les også:

- Fikk ikke flertall

I flere runder har diskusjonen gått i kommunestyret, om det skulle bli et suppleringsvalg eller et nyvalg.

I desember i fjor vedtok kommunestyret at kommunestyre- og formannskapsmedlem Jon Østensvig (Ap) skulle lede utvalget, men det viste seg å være lovstridig.

Fylkesmannen krevde vedtaket opphevet, men også i en ny runde i bakkant av Fylkesmannens vedtak kom opposisjonen med Østensvig som lederkandidat, men ble da avvist.

Posisjonen har hele tiden holdt fast ved at ingen av de faste medlemmene i kontrollutvalget har ønsket fritak, og at Ap derfor måtte skaffe en kvinne til utvalget.

I kommunestyremøtet i forrige uke var imidlertid flertallet for posisjonens standpunkt forduftet, og hele utvalget ble valgt på nytt.

- Det ble avstemming om nyvalg eller suppleringsvalg, og nyvalg fikk flertall, sier ordfører i Halden kommune Thor Eduist (H) til NRK.

Les også:

Tre fra Arbeiderpartiet

Kontrollutvalget i Halden er satt sammen av fem personer. Tre skal være fra opposisjonen, som også skal ha leder.

I forrige lovlig valgte kontrollutvalg (2011) hadde Halden Ap Mette Rakeng Karlsen (leder) og Odd Riise, mens Frp hadde Egil Lund Pettersen, som den siste av de tre fra opposisjonen.

Jan Moen (H) og Inger Haugene (Sp) har representert posisjonen, og det er Moen som har fungert som leder etter at Rakeng Karlsen trakk seg.

Etter nyvalget har Halden Arbeiderparti tre medlemmer i kontrollutvalget. Ulf Lettenstrøm (leder) og Turid Eriksen er begge nye i utvalget.

Både Lettenstrøm og Eriksen har lang fartstid i Halden-politikken.

Riise, Moen og Haugene ble gjenvalgt.