NRK Meny
Normal

– Styrer kommunen som en despot

Frp-veteran retter kraftig kritikk mot ordfører.

Henrik Rød, Frp Halden

DRIVER OBSTRUKSJONSPOLITIKK. Henrik Rød mener Haldens ordfører ikke skal blande seg inn i hvordan andre partier enn Høyre i Halden rokerer sine politikere.

Foto: Kjetil Berg

Mens Høyre og Fremskrittspartiet ser ut til å finne hverandre på Stortinget etter høstens valg er de to partiene kraftig i tottene på hverandre i Halden.

I Halden kommunestyre er Høyre i posisjon, og Frp er i opposisjon.

Temperaturen i Halden-politikken når – som så mange ganger tidligere, uante høyder mens diskusjonene pågår.

Les også:

Egil Lund Pettersen

FORESLÅS FLYTTET. Frp vil ha Egil Lund Pettersen ut av Kontrollutvalget og over i helse- og sosialutvalget.

Foto: Rainer Prang / NRK

Vil ha byttet ut representanter

Bakgrunnen for stormen mellom de to partiene i denne runden er at Fremskrittspartiet ønsker å bytte ut tre representanter i ulike utvalg.

Henrik Rød sier i sin opprinnelige mail til ordføreren, at Frp har avklart rokeringene av egne representanter i kontrollutvalget, helse- og sosial, kultur og undervisning med de partiene man har valgteknisk samarbeide med i opposisjon (Ap, SV og Pensjonistpartiet).

- Vi ber således om at det settes opp sak hvor det foretas nyvalg til de utvalg som er nevnt over for så vidt gjelder opposisjonens liste. Det kan også hende at øvrige partier på denne listen vil gjøre rokeringer uten at detaljer i dette er kjent for meg.

Håper og regner ikke med at dette skal by på problemer. Det må være lov for et parti å rokere på sin representasjon uten at dette må forutsås av fritakssøknader, skriver Rød til ordføreren.

Hør saken: Thor Edquist er ikke enig i at han er en despot.

Avviser rokeringer

Frp-politikeren mener det er opp til kommunestyret å avgjøre hvordan politikerne kan rokeres, og Rød skriver det vil være spesielt og oppsiktsvekkende om posisjonen vil nekte opposisjonen denne type rokeringer.

Men Edquist mener Frp kan legge bort sine omrokekringsplaner, og viser til kommuneloven og uttalelser fra jusprofessor Jan Fridtjof Bernt.

– Vi har hatt noen runder på dette tidligere, og vi vil følge de intensjoner som kommuneloven har på dette området. Det betyr at man må søke fritak for å gå ut av en komite.

Noe av grunnen er selvsagt at ikke noen skal kunne flyttes på eller fjernes mot sin vilje, da det kan bety at noen fjernes p.g.a. sine meninger, sier Edquist som tilføyer

– Vi kan legge ned utvalg og vi kan starte nye, men å bare bytte ut medlemmer i et utvalg som fungerer – medlemmer som selv ikke har bedt om det, er ikke noe vi kan gå for, svarer Edquist tilbake på Røds henvendelse.

Les også:

– Driver kommunen som en pølsebod

Svaret fra Halden Høyres ordfører får Rød til å se rødt.

Henrik Rød sier Edquist kødder med Fremskrittspartiet, og at ordføreren driver kommunen som en eneveldig despot.

I brevet fra Rød, som har mange års fartstid som politiker for Frp i kommunestyret og på Stortinget, heter det blant annet:

– Jeg er fly forbannet over svaret du har gitt. Du driver dette som din egen lille pølsebod. Er det et despotisk enevelde vi har fått?

Her garanterer jeg et baluba uten sidestykke. Det er trist at partiet Høyre lar ordføreren etablere permanent og fullstendig fiendskap mellom partiene på denne måten, skriver Rød.

Han tilføyer at han vil tilskrive alle i Høyre om saken.

– Så får partiet svare på om de mener det er korrekt at det er Thor Edquist som skal bestemme hvordan alle partier skal sette sammen sin representasjon, er Røds beskjed.

Siv Jensen og Erna Solberg under partilederdebatt på Litteraturhuset

PÅ TINGET JA – I HALDEN NEI. I Halden kommunestyre snakker ikke Frp og Høyre samme språk.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Kødder med Fremskrittspartiet

Frp og Henrik Rød vil ikke finne seg i at Edquist blander seg opp i hva andre partier enn Høyre velger å gjøre av rokeringer av egne politikere.

– Dette samsvarer ikke med hva Edquist gikk til valg på, sier Rød til NRK.

Ordføreren sier på sin side, at han langt ifra er noen despot.

– Nei langt ifra. Vi har diskutert dette i Høyres gruppe og posisjonspartiene imellom. Hadde jeg ikke tatt hensyn til disse demokratiske diskusjonene, ville det jo vært udemokratisk, sier ordføreren til NRK.

Henrik Rød hevder at kommuneloven ikke har føringer på at partier ikke skal kunne endre sin representasjon underveis i en valgperiode.

– Jeg har derimot følt at din agenda utelukkende har vært å være en kødd mot vårt parti. Helt enkelt. Vil du ha krig så får du det, sier en sint Henrik Rød i en av sine e-poster til ordføreren.

Ordfører Thor Edquist (H)

FÅR STÅ FOR HANS REGNING. Thor Edquist (H) sier han ikke kjenner seg igjen i Henrik Røds beskrivelse av seg som en eneveldig despot.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Ville ha gjort det igjen

Thor Edquist sier han ikke ville ha valgt denne formen Henrik Rød har lagt seg på, der han deler ut karakteristikker om despoti, og bruker skjellsord.

– Det er ikke min stil. Men han får jo gjøre som han vil, sier Høyres ordfører i Halden.

På forespørsel fra NRK om Henrik Rød ville ha omformulert seg, dersom han skulle skrevet mailen om "å kødde med Frp" på ny, svarer han kategorisk nei.

– Jeg står inne for det jeg har skrevet. Slik jeg opplever det driver Thor Edquist obstruksjon av vårt parti, sier han.

Nå varsler Frp-veteranen at han vil samle 17 underskrifter til neste kommunestyre fra opposisjonens rekker, og fremme krav om at sakene behandles i kommunestyret.

– Gjør hva du vil. Jeg gidder ikke krangle mer med deg. Det nytter jo ikke å komme igjennom med fornuft uansett. Det blir 17 underskrifter og full runde i stedet.

Hipp hurra for demokrati og respekt som du gikk til valg på! I min bok er dette nok en bunnotering for lederskapet posisjonen representerer. Helt utrolig, avslutter Rød sin korrespondanse med ordføreren i sakens anledning.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se 22.55-nyhetene

    Bengt-Eigil Ruud gir deg nyhetene fra NRK Østfold klokken 22.55

  • Barnehagene gikk 12 mill i minus

    Barnehageetaten i Fredrikstad hadde i fjor et underskudd på 11,9 millioner kroner. Det melder Fredriksstad Blad. Avisen skriver at underskuddet kunne vært enda større, men etaten fikk tilført 5,4 millioner kroner fra andre virksomheter i seksjonen.