NRK Meny
Normal

Grensependelen ruller videre

Bussforbindelsen mellom Strömstad og Sarpsborg-Halden, vil bli forlenget med tre år.

Timekspressen, Timeekspressen
Foto: Roy Konterud / Scanpix

Grensependelen, som startet opp i 2005, fortsetter i ytterligere tre år, skriver svenske Västtrafikk i en pressemelding.

Bussruten mellom Strömstad og Sarpsborg-Halden har rundt 60 tusen reiser pr. år. 

 Med EU-støtte

Ruten startet opp som et forsøksprosjekt, med støtte fra norske og svenske myndigheter i 2005. 

16 daglige turer skulle sørge for at pendlere og grensehandlere fikk et busstilbud på tvers av grensen.

- Daglige bussavganger mellom Norge og Sverige blir en fast ordning dersom passasjerene strømmer til, sa Terje Blomberg i Østfold Kollektivtrafikk til NRK før rutene startet.

Etter 25 år med diskusjoner skulle det endelig opprettes en grensebuss som et prøveprosjekt.

Prosjektet koster 7 millioner kroner, og utgiftene ble delt mellom EU og den norske stat. 

Illustrasjonsfoto

I hovedsak vil Grensependelen etter 20. august i år fortsette som i dag med 16 daglige avganger i hver retning over grensen.

Foto: Rainer Prang / NRK

Skulle legges ned

Fra årsskiftet 2006/2007 opphørte støtten fra EU, og prosjektet stod i fare.

Stoppesteder Grensependelen

I tillegg til Sarpsborg, Halden og Strömstad stopper Grensependelen en rekke steder på norsk og svensk side av grensen ved Svinesund.

Foto: Østfold Kollektivtrafikk

I årene 2005 og 2006 hadde ikke pendlerbussen vært noen suksess, og det var for få som var interessert i å reise med Grensependelen på handletur eller til jobb i grenseområdene.

Fra oppstarten i 2005 og til 1. mars i 2006 hadde 33.000 reist med Grensependelen. Fordelt på antallet avganger i perioden tilsvarte det et gjennomsnitt pr. tur på fem passasjerer.

I sommer var det meningen at Grensependelen skulle legges ned, men Västtrafik og Østfold kollektivtrafikk har registrert en økning i passasjerantallet, og bestemt seg for å videreføre ruten.

Ny avtale

Den viktigste målgruppen er arbeidspendlere til handelsområdene på Svinesund/Nordby, og en del arbeids- og skolependlere mellom Strömstad og Halden/Sarpsborg.

Utviklingsarbeidet skal fortsette i tre år, og løper til august 2010.

Västtrafik og Østfold Kollektivtrafikk har i fellesskap ansvar for oppfølging av drift, budsjett, informasjon og markedsføring.

En vurdering av trafikken skal gjøres høsten 2009. En slik vurdering skal danne grunnlaget for å finne ut om ruten opprettholdes videre.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.