Hopp til innhold

Grenseløst brannsamarbeide

Brannsamarbeid med svenskene gir bedre beredskap. Det mener brannsjefene på begge sider av grensen.

Det brøt ut storbrann i den 2000-3000 kvadratmeter store tidligere hermetikkfabrikk i Strömstad
Foto: Klas Johansson / Scanpix

Brannvesenet i Halden samarbeider med kollegaene i Strömstad om slukking av større branner.

Tidligere måtte brannmannskapene hentes fra det respektive land, selv om det brant rett over grensen.

Dette har det nå blitt en endring på.

Den som er nærmest rykker ut

- Før tenkte man mest at brannslukkuing var den enkelte kommunens ansvar, man passet på sitt eget. Men nå tenker vi mer at den som er nærmest rykker ut først, sier brannsjefen i Halden, Jens Lindstrøm.

Det betyr blant annet at det er haldenserne som rykker ut hvis det begynner å brenne på Svinesund.

- Vi kommer oss raskere dit enn det Strömstad gjør. Der er det mye folk, og store bygg. Det er viktig å komme raskt til stedet ved en eventuell brann, sier Lindstrøm.

 

Brannvesen
Foto: Rainer Prang / NRK

Tilpasser utstyret

Alt er lagt til rette for at utrykningekjøretøyene skal kunne kjøre rett over grensa, uten noen form for byråkratiske hindringer.

Ved hjelp av EU-midler er det også på utstyrsiden gjort innvesteringer for at brannmannskapene på begge sider av grensa skal kunne jobbe tett sammen.

- Vi har ikke helt de samme koplingene til slangene våre. Derfor har vi fått inn deler som gjør at vi kan bruke felles utstyr når vi skal jobbe sammen, sier Lindstrøm.

Flere ganger har svenskene og nordmennene stått side ved side for å slåss mot flammene.

Da det brant i skogene i Halden kom det hjelp fra Strömstad, mens haldenserne bistod da et svært lagerbygg stod i flammer i den svenske kystbyen i fjor.

I sommer har Halden til og med ferievikarer fra Strömstad brannvesen  hos seg, og brannsjefen mener samarbeidet kommer alle til gode.

- Vi får en større beredskap ved store hendelser. De vanlige brannene og ulykkene er vi dimensjonert for, men når hendelsene blir større, og vi trenger flere ressurser er det veldig fint med et formalisert samarbeid.

Ønsker seg treningsfelt

Nå håper brannsjefene at de skal få mer støtte fra EU.

De vil nemlig ha flere felles brannøvelser for å lære hverandre å kjenne enda bedre. Man slukker branner stort sett på samme måte i begge land, men fagutrykk og metoder er noe de vil lære av hverandre.

- Å bygge og drive et øvelsesområde er ganske dyrt. Det er ikke så lett å få til i egen kommune. Kan vi samarbeide om dette, samtidig som vi kanskje kan tilby næringslivet opplæring, så er dette noe vi kan satse på, sier Lindsrøm.