NRK Meny
Normal

Grensehandlere på buss

Stadig flere bruker buss for å handle i Sverige. Bussbruken Halden-Strømstad økte med 33 prosent på et år.

Illustrasjonsfoto

Både Timekspressen og Grensependelens ruter til Strømstad og Svinesund har godt belegg og økende trafikk. Mange tar bussen for å grensehandle.

Foto: Rainer Prang / NRK

Stadig flere reiser med buss over grensen til Strømstad og Svinesund fra Norge for å handle.

"Grensependelen", som er et trafikksamarbeid mellom Vesttrafik i Bohuslen og Østfold kollektivtrafikk, regner i år med å frakte 50 000 mennesker mellom Halden og Strømstad.

Les også:
Grensehandel for 10 milliarder
- En million flere grensehandlere
Billigere mat i Sverige

Nordby Shoppingcenter

Nordby Shoppingcenter presenterte seg i ny og større utgave i slutten av mai i år. Ukentlig har senteret omsatt for rundt 100 millioner i sommer, og mellom 200 000 og 250 000 mennesker har besøkt senteret ukentlig i sommerferieukene.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Økte med 33 prosent

- Økningen det siste året er enorm, sier markedssjef Kjetil Gaulen i Østfold Kollektivtrafikk til NRK.

Han forteller om en økning på 33 prosent fra juni i fjor til samme måned i år.

- I tillegg kommer alle de som reiser med Timekspressen på ruten Oslo-Strømstad-Oslo, så ekspressbusser har gode tider i Østfold, sier Gaulen.

Buss-skilt

Mange, som tidligere har vært avskåret fra å handle i Sverige fordi de ikke har hatt bil, benytter anledningen med ekspressbussene over grensen.

Foto: Konterud, Roy / SCANPIX

Knut Sørensen hos Nettbus, som står for Timekspressen, bekrefter at trafikken er økende og at selskapet har godt belegg på ruten Oslo-Strømstad-Oslo.

- Særlig sommertid er denne ruta godt belagt, og vi øker rutetilbudet i forhold til vintertid, sier Sørensen til NRK.

Mange grensehandlere, som ikke har bil, benytter tilbudet med "Grensependelen" Halden-Svinesund-Strømstad, og Timekspressens rute Oslo-Moss-Rygge-Sarpsborg-Skjeberg-Halden-Svinesund-Strømstad.

- Grensetrafikken skjøt fart

Kjetil Gaulen i Østfold kollektivtrafikk sier "Grensependelen" mellom Halden og Strömstad er inne i sitt fjerde driftsår, og at stadig flere tar turen til Strømstad og Svinesund med buss.

Felles for veksten i busstrafikken over grensen er at rutene stopper på Nordby, og der er det både mange som jobber og handler.

- Det skjøt virkelig fart, da det nye kjøpesenteret på Nordby syd for Svinesund åpnet i pinsen. Der er det svært mange nye arbeidsplasser, men også veldig mange handlende som bruker buss, sier Kjetil Gaulen.

I følge Gaulen er også trafikken med "Grensependelen" fra Strømstad til Nordby sterkt økende.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Misbrukte samfunnsstraff

    En 19 år gammel Fredrikstad-mann er dømt til fengsel i fire måneder. I fjor høst ble mannen dømt til å utføre samfunnsstraff. Nå har Fredrikstad tingrett funnet ham skyldig i forsøk på å stjele innholdet i safen i gjenbruksbutikken der han avtjente samfunnsstraffen.

  • Omstridt losbåtbase

    Den omstridte flyttingen av losbåthavna på Hvaler skal opp i et ekstraordinært formannskapsmøte i morgen. Selskapet Buksèr og Berging som har overtatt driften, ønsker en ny base på Vikerhavn for å spare drivstoff og kjøretid, men beboerne frykter støy fra båtene og økt bilkjøring til havna, skriver Fredriksstad Blad. Losbåtene ligger i dag på Skipstadsand.