NRK Meny
Normal

Grensehandel for 10 milliarder

Svenske kjøpmenn varsler lavere matpriser i høst. Grensehandelen kan komme opp i 10 milliarder kroner i 2009.

Grensehandel

Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon tror 2009 vil være året, da grensehandelen i Sverige bikker over 10 milliarder kroner.

Foto: Rainer Prang / NRK

Grunnen til prisfallet er gode avlinger i Europa og en styrket svensk krone i forhold til euro og dollar.

- Undersøkelser basert på intervjuer utført av Statistisk Sentralbyrå, viser sterk og voksende grensehandel i år, sier direktør i Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH), Thomas Angell, til NRK.

Les også:
- Setter rekorder hver dag
Påskerekord langs grensen
- Kapasiteten nær sprengt
Grenseløs grensehandel

Nordby Shoppingcenter

Nordby Shoppingcenter er i mange medier omtalt som selve 'Mekka' for handlekåte nordmenn på valfart til Sverige. I sommerferieukene i år har kjøpesenteret to kilometer syd for Svinesund omsatt for rundt 100 millioner ukentlig.

Foto: Ingrid Mathilde Langvik / NRK

Bikker over 10 milliarder

Det er statistikk for fjerde kvartal i 2008 og første kvartal i år, som bekymrer HSH.

Tallene fra SSB fra 1. kvartal 2009 viser at Ola og Kari Nordmann reiste på 1,3 millioner dagsturer til utlandet.

Euro

Siden midten av juli i år har den svenske krona styrket seg med 50 øre mot euro og dollar. Hvis trenden holder seg, mener svenske analytikere at dette flagger for prisfall på mange vareslag til høsten.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Det er en økning på fire prosent sammenlignet med et gjennomsnitt av samme periode beregnet for årene 2006 og 2007 samlet.

En større økning i handelen enn i antall turer indikerer at nordmenn handlet for mer per tur i 2009 enn tidligere år.

- Trenden i undersøkelsene fra Statistisk sentralbyrå peker opp. Vi ser ikke bort i fra at grensehandelen i 2009 kan passere 10 milliarder kroner, sammenlignet med i fjor, sier direktør Thomas Angell.

Det ble handlet for nesten to milliarder kroner i forbindelse med dagsturer til utlandet i 1. kvartal 2009, viser tallene fra SSB.

Svenskekrona styrkes

Den svenske krona har styrket seg med 50 svenske øre mot euro og dollar de siste 14 dagene.

Parallelt med forbedret kronekurs kommer store avlinger av korn, frukt og grønt i Europa, som fører til prisfall innen EU.

Fredrik Jacobsson, EuroCash

Direktør i EuroCash, Fredrik Jakobsson, sier høstens varslede prisfall på flere vareslag tas imot med glede i svenske butikker.

Foto: www.zpiker.no

I juni i år var dagligvareprisene i Sverige 2,9 prosent høyere enn samme måned i 2008. Nå er kronen på vei ned, melder Tidningarnas Telegrambyrå - TT.

Styrking av den svenske kronen øker sjansene for lavere dagligvarepriser i Sverige.

Les også:
FBI guider deg gjennom svenskehandelen
Nettavisens handlevogn

- Alle endringer til beste for grensehandelen

Frukt og grønt, sjokolade og kaffe er de varene som først får prisreduksjon til høsten.

- Det er ikke prisreduksjon innen disse varetypene som kommer til å gjøre det helt store utslaget i forhold til økning i grensehandelen eller ei. Det er på varer som for eksempel kjøtt, der det innen ulike kjøtttyper er hele 50 prosent billigere å handle i Sverige enn i Norge, at prisbevisste nordmenn først og fremst handler i dagligvaresektoren, sier administrerende direktør Fredrik Jakobsson i Eurocash til NRK.

EuroCash regner med å omsette for rundt 900 millioner i sine fem butikker på svensk side av grensen, og gleder seg over prisfallet som varsles.

- Alle bidrag på prissiden, samt at kronekursen er så ulik som den er nå, og har vært i flere måneder, betyr god handel for svenske grensebutikker, sier Jakobsson.

Svensk kjøttdisk

Lokkevarer for nordmenn er blant annet kjøtt. innen forskjellige kjøttslag kan prisdifferansen i Norge og Sverige være opp mot 50 prosent.

Foto: SVT

Grensehandelen vil fortsette å øke

På svensk side er det de såkalte lokkevarene alkohol, tobakk, meieriprodukter og kjøtt som først og fremst trigger nordmennene.

Thomas Angell

Thomas Angell hos HSH tror at de gjeldene forskjeller i pris og avgifter vil føre til fortsatt stor, og trolig voksende, grensehandel.

Foto: NRK

Det er disse vareslagene som regulerer styrken i grensehandelen, kombinert med kronekursen.

- I mars i år fikk man 100 svenske kroner for rundt 76 norske, og da sier det seg selv at det er bra for hele grensehandelen på svensk side, Fredrik Jakobsson.

HSH mener dagens norske avgiftspolitikk på alkohol og tobakk, og med nåværende landsbrukspolitikk, så vil det fortsatt være store forskjeller til fordel for svenske grensehandlere.

- En ting er at prisene i Sverige blir lavere på en rekke viktige matvarer, som i seg selv trekker flere nordmenn til grensehandel. En annen ting er hvordan det går med den norske kronen i forhold til den svenske. Her er forskjellene så store at vi tror vi at det kan bidra til enda mer grensehandel i svensk favør, sier Thomas Angell til NRK.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykken er på Rolvsøyveien

    Frontkollisjonen på Rolvsøy har skjedd på Rolvsøyveien, melder politiet. To personer er lettere skadet. Tre biler er involvert i ulykken. Det er omkjøring om Dikeveien og lange køer i området.

  • Front mot front på Rolvsøy

    To personer er lettere skadet etter en front mot front ulykke i Dikeveien på Rolvsøy i Fredrikstad. Det er trafikale problemer på stedet, melder politiet.