NRK Meny
Normal

Grendeskoler kan igjen være truet

Framtiden til de fire grendeskolene i Eidsberg må igjen diskuteres, sier ordføreren i kommunen. Det er mulig å spare millioner på å legge ned en av dem, ifølge en ny rapport.

Trømborg skole

Trømborg skole er en av grendeskolene som er vurdert i en konsulentrapport. Ved å legge ned en av grendeskolene, kan det spares inn en klasse på hvert trinn og dermed kan Eidsberg kommune spare 4,5 millioner kroner i året bare i lærerlønninger, ifølge rapporten fra EY.

Foto: Kjell Olav Nordberg / NRK

Mange har foreslått å legge dem ned, men grendeskolene i Eidsberg har overlevd alle forsøkene. Nå varsler ordfører Erik Unaas (H) en ny runde.

– Nå har vi ikke bestilt en rapport for å legge ned skoler, men EY påpeker at kostnadene med dagens skolestruktur er relativt høy. Så blir det en politisk diskusjon hvor vi må veie kroner og øre opp mot trygghet, trivsel og kvalitet i skolen. Men det er opplagt at EY med sin rapport har sparket i gang en ny skolediskusjon i Eidsberg, sier Unaas.

Erik Unaas

– Framtiden til grendeskolene må diskuteres etter at vi har fått en rapport om kostnadene, sier Erik Unaas ordfører i Eidsberg (H).

Foto: NRK

Kan spare 4,5 millioner kroner

Rapporten er laget av konsulentfirmaet EY og politikerne i formannskapet fikk en muntlig gjennomgang av rapporten torsdag.

Eidsberg har i dag en barneskole i Mysen. I grendene finnes Trømborg skole, Hærland skole, Kirkefjerdingen skole og Tenor skole.

Ved å legge ned en av de fire grendeskolene kan kommunen spare 4,5 millioner kroner i året bare på færre lærerstillinger. En nedleggelse kan føre til at det blir en klasse mindre på hvert trinn, mener konsulentfirmaet.

Hvis kommunen bygger en helt ny storskole og legger ned alle de fire grendeskolene, vil innsparingen bli omtrent den sammen, ifølge rapporten.

Per Inge Bjerknes

– I valgkampen var alle partier enige om å beholde dagens skolestruktur. Det er merkelig at denne saken kommer opp nå rett etter valget, sier Per Inge Bjerknes (Sp).

Foto: Senterpartiet

Avviser skoledebatt

Senterpartiet har ikke noe til overs for at dette forslaget kommer opp nok en gang.

– For oss har det vært veldig viktig å bygge videre på den skolestrukturen vi har og de grendeskolene vi har. De er viktige for elevene som går der og de er viktige for å bygge videre på grendene våre som er et særtrekk ved Eidsberg kommune. Det sier Per Inge Bjerknes gruppeleder i Senterpartiet.

Han er overrasket over at temaet kommer opp så raskt etter kommunevalget.

– De andre partiene var også veldig tydelige i valgkampen at vi skulle bygge videre på dagens skolestruktur, så jeg forutsetter at det ikke blir noen ny debatt om grendeskolene i denne perioden, fortsetter han.

– Lite å spare

– Eidsberg har en vanskelig økonomi. Er det ikke verdt å diskutere en mulig innsparing på flere millioner kroner?

– Vi har sett mange eksempler på at det man sier man skal spare på stordriftsfordeler, viser seg å ikke stemme i virkeligheten. Og jeg mener at det har en så stor verdi å bygge videre på de skolene vi har i grendene våre at det regnestykket ser helt annerledes ut med tanke på de fordelene som kommunen og innbyggerne har av grendeskolene, avslutter Bjerknes.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Bil med motorstopp på E6

    En russebil har fått motorstopp på E6. Bilen står ved avkjøringa til Årum i Fredrikstad.

    Russebil med motorstopp
    Foto: Sebastian Nordli/NRK
  • Kjørte uten lappen

    Føreren av bilen som havnet utenfor veien ved rundkjøringen i Lekevollkrysset i Sarpsborg har ikke førerkort, melder politiet. Sjåføren blir anmeldt for dette. Ingen ble skadet i utforkjøringen.