Hopp til innhold

Insektart oppdaget igjen etter nesten 40 år

Det eneste tidligere kjente funnet av arten flekktorntege i Norge var i 1977. Så dukket den opp igjen i Østfold.

Flekktorntege

Dette eksemplaret av flekktorntege ble funnet av ekteparet Synnøve Fredriksen og Åge Sten Fredriksen hjemme i hagen på Kråkerøy i Fredrikstad 14. mai i år. Det eneste tidligere kjente funnet her til lands var for 37 år siden.

Foto: Åge Sten Fredriksen

Det var onsdag 14. mai at det snaut én centimeter store insektet ble funnet i et boligfelt på Kråkerøy i Fredrikstad. Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning (NINA) forteller at han kom over krabaten nærmest ved en tilfeldighet.

– Vi skulle finne en spesiell bille som ble tatt der (på Kråkerøy, journ.anm.) i fjor, for første gang på mange år, men den hadde ikke kommet ordentlig i gang enda. Likevel gjorde vi et vel så oppsiktsvekkende funn, sier han til NRK.no.

To ganger på samme dag

Tritomegas bicolor, som er artens latinske navn, er relativt vanlig lenger sør i Europa og også i sørlige deler av Sverige. Men her i Norge er det altså ikke gjort kjente funn av den siden 1977.

– Det er en nebbmunn, eller tege som det kalles. De ligner litt på biller, men de har flyvevinger som ligger over hverandre. Og i stedet for en bitemunn har de en sugemunn – som et langt sugerør – som skiller denne insektgruppen fra billene. sier Ødegaard.

Frode Ødegaard

Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning mener funnet er oppsiktsvekkende.

Foto: Anniken Sande / NRK

Men insektforskeren var ikke den eneste som kom over flekktorntegen på Kråkerøy onsdag 14. mai.

Også det lokale ekteparet Åge Sten Fredriksen og Synnøve Fredriksen fant et eksemplar i det samme boligfeltet.

– At den skulle gjenfinnes på samme sted to ganger på samme dag, uavhengig av hverandre, var jo ganske spesielt, sier Ødegaard.

– De hadde tatt fine bilder av arten, så den ligger nå ute på artsobservasjoner.no, Artsdatabankens tjeneste for registrering av arter.

– Mange sørlige arter mer vanlige i Norge

Funnet for nesten 40 år siden ble også gjort i Fredrikstad, og ifølge insektforskeren er det nærliggende å tro at den har vært der kontinuerlig siden, men i begrenset omfang.

– Det er en art som har fargerike tegninger, og som er ganske stor. Det gjør at sannsynligheten for å oppdage den er ganske stor for dem som holder på med kartlegging av insekter. Det viser at den nok ikke er oversett i så stor grad, men at den er veldig lokal.

Han spekulerer i at klimaendringer kan være noe av årsaken til at arten nå har blitt gjenoppdaget her til lands.

– Det kan jo hende at den har fått seg et oppsving de siste årene. Hele 2000-tallet har det jo vært varmere somre i Norge, og vi ser jo at mange sørlige arter har blitt mer vanlige, sier Ødegaard.