Hopp til innhold

Fant sjelden edderkopp i Rakkestad

Det er trolig en Dolomedes plantarius, og den har ikke vært observert i Norge tidligere.

Sjelden edderkopp

Denne krabaten ligner på en vanlig norsk myredderkopp, men eksperter som har sett bildet tror at det dreier seg om en Dolomedes plantarius, det førrste eksemplaret av arten som er observert i Norge.

Foto: Finn Ove Mosti

Det var Finn Ove Mosti fra Oslo som oppdaget edderkoppen på en tur til Østfold, skriver Rakkestad Avis.

Trolig den første observasjonen i Norge

– Jeg var ute for å se etter øyenstikkere i området ved Gulltjern i Rakkestad da jeg plutselig kom over denne edderkoppen. Først trodde jeg det var en vanlig myredderkopp, som er Norges største edderkoppart og ganske vanlig her i landet. Men når jeg så på bildet jeg hadde tatt av den senere, ble jeg i tvil, forteller Mosti.

Han tok da kontakt med flere edderkoppeksperter, og de mente at dette trolig var en Dolomedes plantarius. I så fall er det den første observasjonen av denne edderkopparten her i landet.

– Dette er en edderkopp som er ganske sjelden i europeisk sammenheng. Den er veldig lik myredderkoppen, som er Norges største edderkoppart av frittlevende edderkopper. Men denne arten her er altså ikke påvist i Norge tidligere, selv om mange edderkoppentusiaster har ment at den egentlig burde finnes i Norge, forteller Mosti.

– Ruvet godt i terrenget

Og mye tyder på at det er nettopp det den gjør - ved Gulltjern i Rakkestad-skogene.

Mosti sier at det var en stor edderkopp han tok bilde av.

– Kroppslengden var vel omtrent 2 centimeter, og regner vi med beina var den vel på nærmere 9 centimeter, så den ruvet godt i terrenget, sier han.

Men hva var det som gjorde at han mistenkte at dette ikke var en myredderkopp, men faktisk den sjeldne Dolomedes plantarius?

– Manglet tydelige fartsstriper

– Myredderkoppen har vanligvis både på for- og bakkroopen tydelige fartsstriper, for å si det sånn – altså lyse striper langs kroppen. Denne edderkoppen her hadde veldig utydelige striper, og på forkropppen var det nesten ikke antydning til striper i det hele tatt, og det var det som gjorde at jeg fikk mistanke om at det kunne være en Dolomedes plantarius, sier Mosti.

Og på nettstedet www.edderkopper.net er det flere fagpersoner som gir uttrykk for at de tror han faktisk har funnet en Dolomedes plantarius. Og flere spår at det nå blir gullrush til Gulltjern blant edderkoppinteresserte for å finne flere eksemplarer av arten.