Hopp til innhold

Fullt hus diskuterte småbarn som mobber

Foreldreutvalget for Barnehager i Fredrikstad klarte å fylle en hel konferansesal med foreldre som er bekymret over små barn som mobber søndag kveld.

FUB mobbekonferanse

Rundt 250 småbarnsforeldre og ansatte i barnehager og det offentlige deltok.

Foto: Privat

Jo tidligere noen tar affære når barn mobber andre barn, jo lettere er det å få stanset det, mener Erik Nilsen i FUB Fredrikstad. Det kan se ut som om plankebyens foreldreutvalg ikke er alene om å mene det.

Drøyt 250 frammøtte, lang de fleste foreldre, fulgte temakvelden på Quality hotell i Fredrikstad søndag. Til stede var også førsteklasse-foreldre fra nabokommuner, oppvekstpolitikere, ansatte i barnehager og barnehageadministrasjon.

– Vi tenker at hvis man kan avdekke, forhindre og stoppe mobbingen i barnehagen, på et tidlig tidspunkt, så kan man forhindre mobbing senere i skolen. Det er mye lettere å få gjort noe med problemene enn hvis man venter til senere. Vi mener helt klart at mobbing starter i barnehagen, og da må man tørre å gå inn der problemene starter, sier Erik Nilsen.

Snakket om beredskapsteam mot mobbing

FUB Fredrikstad konferanse lagbilde

Konferansens arrangører og foredragsholdere. Erik Nilsen andremann fra høyre.

Foto: Privat

Blant foredragsholderne på konferansen var Fredrikstads ordfører Jon-Ivar Nygård, som fortalte om hvordan kommunens beredskapsteam skal gi en mer effektiv håndtering av mobbesituasjoner i skolen.

– Vi er glade for at kommunen tar det på alvor. Ordføreren talte om et beredskapsteam mot mobbing som oppvekstutvalget har vedtatt å innføre. Det ble poengtert fra salen at "hvem er det som representerer barnas og foreldrenes stemme inn i dette? Hvis man har et mobbetilfelle så har man kanskje som forelder et problem med lærer eller rektor. Og hvis det da ikke er noen til å snakke foreldrenes sak i her, hva da?

I dag kom også regjeringens handlingsplan og prinsipprogram mot mobbing i skolen.

Røe Isaksen følger opp det tidligere Djupedalutvalgets arbeid, vil ha en enklere, raskere og mer slagkraftig klageordning. Elever utsatt for mobbing kan gå direkte til fylkesmannen med sine problemer. Skolene får så en plikt til å iverksette tiltak, og fylkesmannen får mandat til å kreve inn dagbøter av skoler som ikke løser problemene. Nilsen er glad for initiativet fra departementet.

– Det høres ut som de tiltakene som er foreslått kan virke positivt. Alt som kan forebygge og stoppe mobbing er vi positive til.