NRK Meny
Normal

Frykter ulveinvasjon fra øst

Norske sauebønder frykter ulveinvasjon fra Sverige. Sterk økning i antall svenske ulvehvalper uroer saueeierne.

Ulv
Foto: Per Løchen / Scanpix

Styreleder i Norsk sau- og geit (NGS) Odd Embret Risan sier til Nationen at han frykter årets tapstall til ulv blir langt høyere enn det som kommer fram i statistikkene fra Statens Naturoppsyn (SNO).

Statistikkene bygger kun på funn av kadaver. Pr. 20. september var det registrert 55 ulvedrepte sauer.

 

Sau på beite
Foto: Arne Gan / NRK

Over 100 ulver i Sverige

I fjor var det 15 svenske og norske ulvepar som fikk valper, mens antallet i år er 23. Det kan bety en økning i ynglingen på over 50 prosent, skriver Nationen.

Ulvene har i gjennomsnitt 4,5 valper i kullet. Dermed kan det ha kommet over 100 valper i sommer.  

I Sverige var det  i sesongen 2005/2006 registrert 13 familegrupper med tilsammen rundt 80 ulver, melder Skandulv-prosjektet.

I tillegg til familiegruppene er det registrert 13-14 revirmarkerende ulvepar i Sverige. Det er også 7-10 såkalte "stasjonære ulver", som holder seg innenfor et område, og enkelte av disse er alene.

Dersom anslagene fra ulveforskerne stemmer, betyr det at ulvebestanden i Norge og Sverige tilsammen kan ha økt fra 130 til 230 dyr. Det er også registrert noe innvandring av finsk og russisk ulv.

Streifulver

Risan frykter svært store tap i årene framover, også fra streifulver, dersom ulvestammen vokser med over 50 prosent.

– Det finnes allerede en god del streifulver, som forskerne ikke klarer å kartlegge. De tar utvilsomt en god del sauer som det aldri blir funnet rester etter, sier Risan til Nationen.

Han sier at forskning fra andre land viser at ulvestammen plutselig kan ”eksplodere”, og at forvaltning, når det gjelder geografisk spredning, til slutt kan komme helt ut av kontroll.

Blant annet viser det seg nå at ulver fra svensk side av grensen flytter nordover til Trøndelag.

Sau tatt av ulv
Foto: Aud Einbu,Vigga.

Får svensk støtte 

Norske saueeiere regner med at den sterke veksten i den svenske ulvestammen vil føre svenske ulver på jakt etter mat inn i norske saue- og hjorteviltflokker.

– Svenskene har nesten ikke beitedyr på utmark i det hele tatt, og mange nye ulver vil derfor lokkes mot norske beiteområder, sier Risan.

Fra den svenske landsbygda får Risan støtte. Der er bekymringene store for en betydelig økning i ulvestammen.

– Svenske husdyrbønder har allerede store problemer med ulv, sier gårdbruker Nils Bratt i Ed kommune rett sør for Halden.

Bratt, som leder organisasjonen Gläsbygdens Trygghet, har kvittet seg med sauene sine på grunn av økt press fra ulvene i regionen.

– I sommer har vi opplevd stadig flere ulveangrep på sauer og storfe. Til og med hester er avlivet etter å ha blitt jaget av ulver, sier Bratt til Nationen.

I Sverige var ulve-saken et viktig valgtema før årets valg, som ble avviklet i september.

Nils Bratt har håp om at den nye regjeringen i Sverige innfrir løftene om mer lokal forvaltning av rovdyra etter valget, og at det vil hjelpe på situasjonen for svenske sauebønder.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Vil ha forbud mot gummigranulat

    SV vil ha forbud mot å bruke gummigranulat på kunstgressbaner innen 2023. Det skriver Smaalenenes Avis. Stortingsrepresentant fra Østfold SV, Freddy Øvstegård, sier til avisa at det er helt krise at tonnevis med plast ødelegger miljøet og renner ut i hav og drikkevannskildene.

    Granulat i hand
    Foto: Ingrid Telset Heltne / NRK
  • Advarsler til russen

    Politiet melder om nok en natt med mye støy fra russen. 10 russ fikk advarsel på grunn av for høy musikk, 3 ble bortvist og én buss fortsatte å støye, slik at politiet måtte ta med seg en viktig kabel til anlegget. Nå er det ikke mulig å spille musikk fra russebussen, skriver politiet på Twitter.