NRK Meny
Normal

Frykter sykehusplanene ryker

– Underskuddet på 600 millioner kroner i Helse Sør-Øst kan ødelegge for det nye Østfold-sykehuset på Kalnes.

Nytt sykehus på Kalnes

Slik skal det nye sykehuset på Kalnes se ut når det står ferdig i 2015.

Foto: Arkitektgruppen nytt østfoldsykehus

Det hevder Line Henriette Holten Hjemdal (Krf) overfor NRK Østfold.

Les også:

Østfold-sykehuset kan bli utsatt

– Investeringspenger går til drift

Dagens Næringsliv kunne torsdag fortelle om et ventet underskudd i helseforetaket på hele 600 millioner kroner.

– For det første vil det kunne gå enda ett år uten at vi klarer å bygge ned underskuddet. I fjor reduserte vi underskuddet, nå er det fare for at vi kommer opp i et underskudd på 500-600 millioner kroner på årsbasis, forklarer hun overfor avisen.

– For det andre har regjeringen og Stortinget bestemt at vi ikke får lov til å ta opp driftskreditter. Vi må altså passe oss så vi ikke går tomme for penger. For det tredje har det alvorlige konsekvenser at penger vi skulle brukt til nødvendige investeringer, nå går til drift.

Les også:

– Østfold har kontroll

Styret i Helse Sør-Øst vedtok i juni at det skal bygges et nytt sykehus i Østfold på Kalnes. Forutsetningen er dog at det ligger en sunn økonomi i bunn.

Line Henriette Holten Hjemdal

Line Henriette Holten Hjemdal (Krf).

Foto: Anders Winlund / NRK

– Det kan ikke være slik at et underskudd i resten av foretaket kan gjøre det vanskelig å få satt i gang bygging av vårt nye sykehus på Kalnes, poengterer Holten Hjemdal og viser til at sykehusene i Østfold har kontroll på sin økonomi.

Les også: Ja til nytt sykehus i Østfold

– Jeg frykter at den økonomiske situasjonen i Helse Sør-Øst kan få konsekvenser for nytt Østfold-sykehus, sier stortingsrepresentanten.

– Det som nå er viktig er at sykehusene i Oslo rydder opp i egen økonomi, slik at Østfold-sykehuset kan tas i bruk i 2015.

– Skal rette opp

Styreleder Hanne Harlem tar ingen sorger på forskudd.

– Det vi vedtok i juni gjelder fortsatt. Det er ingen grunn for øyeblikket å tenke at det blir store forsinkelser, sier hun til NRK Østfold.

Harlem erkjenner at økonomien slett ikke er sunn for øyeblikket, men er optimist.

– Vi arbeider kraftig for å få rettet opp dette. Det tror jeg vi skal klare å få til.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Sveiva kom tilbake

    Det står 2-2 i NM-finalen i innebandy for menn etter at Sveia scoret to mål i den andre perioden mot Greåker. Hans Jonas Klefbeck og Kenneth Skistad scoret Greåkers mål i den første perioden.

  • FFK-seier i lokaloppgjør

    Kveldens lokaloppgjør mellom Moss og Fredrikstad i 2. divisjon endte med 2-0 seier til FFK. Rocky Lekaj sendte bortelaget i føringen etter 22 minutter, før Kjell Rune Sellin doblet ledelsen på et straffespark like etter pause. Seieren var FFKs første på bortebane i serien på 671 dager.