Frykter å miste jobben

Minst 40 ansatte i Hansa Borg kan miste jobben hvis dagligvarekjedene selv tar over varetransporten.

Hansa Borg Bryggerier
Foto: NRK

Det mener konserntillitsvalgt Tor Bjørnar Nilsen i Hansa Borg Bryggerier.

– For vår del er det tragisk, siden arbeidsplasser vil forsvinne. Det er jo et ledd i verdikjeden vår som kjedene får kontroll på og som vi mister, sier klubblederen.

Presser på

Nilsen mener Hansa Borg ikke har mye valg når Norgesgruppen, Coop og Reitan-gruppen presser på for å overta distribusjonen, og at dette har pågått i mange år.

– Og nå nærmer vi oss et punkt hvor vi med stor sannsynlighet mister den delen av verdikjeden og må gå på grossist. Vi kan ikke se noen vei utenom.

Hansa Borgs ledelse sier styret ikke har avgjort om de skal overlate distribusjonen av varer til blant annet Norgesgruppen. Bryggeriet ønsker ikke å kommentere saken utover det.

Legger ikke press

Norgesgruppen avviser at de legger press på selskapene.

Per Roskifte i Norgesgruppen

Kommunikasjonsdirektør Per Roskifte i Norgesgruppen.

Foto: NRK

– Det er ikke noe krav fra oss om at de må velge distribusjon gjennom Norgesgruppen, men vi mener å ha en distribusjonsløsning som leverandørene er tjent med, sier Per Roskifte, kommunikasjonsdirektør i Norgesgruppen til NRK.

Roskifte mener Norgesgruppen kan gjøre jobben mer effektivt og miljøvennlig enn leverandørene selv.

Sitter med makta

Konserntillitsvalgt i Hansa Borg, Tor Bjørnar Nilsen, frykter også for konsekvensene om Hansa Borg sier nei til å overlate distribusjonen til kjedene.

– De som sitter med makta i dag er de tre store grossisthusene, og vi har nok ikke så mye valg slik ting er i dag.

– Hva kan konsekvensen bli til å si nei til en slik avtale?

– At vi ikke får solgt varene våre, sier Nilsen.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Direktør for oppvekst ansatt

    Synnøve Rambek er ansatt som direktør for oppvekst i Indre Østfold kommune. Rambek er i dag rådmann i Askim kommune, en av de fem kommunene som fra 2020 blir til den nye storkommunen. Rambek har ledet arbeidet med oppvekst-prosjektet for storkommunen i høst.

    Synnøve Rambek
    Foto: Birger Kjølberg / NRK
  • Eiendomsskatt i Indre Østfold


    Eiendomsskatt gir de fem kommunene som skal bli Indre Østfold kommune, 80 millioner kroner i året i dag. Hvis de skal kreve inn så mye eiendomsskatt som mulig etter sammenslåingen, vil det gi opp mot 200 millioner kroner. Nå skal politikerne diskutere eiendomsskatt i neste møte i Fellesnemnda.