Normal

Følger med på Hvaler-planer

Rundt 80 høringssvar er hittil kommet inn til Fylkesmannen i Østfold i forbindelse med verneplanen for Ytre Hvaler.

Hvaler
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Stans i hyttebygging og trålfrie soner i sjøen blir resultatet dersom forslaget blir vedtatt av regjeringen.

Mange positive til nasjonalpark

- Vi har fått inn rundt 80 uttalelser. Veldig mange er positive til tanken om en nasjonalpark i Hvaler-skjærgården, men noen er skeptiske ut ifra egne særinteresser, sier assisterende fylkesmiljøvernsjef Aase Richter hos Fylkesmannen i Østfold til NTB.

 

Lokale fiskere har vært blant de mest kritiske til verneplanen fordi de fratas fiskerettigheter gjennom etableringen av trålfrie soner.

- Vi er i utgangspunktet negative til denne delen av verneplanen. Vi vil bli fratatt rettigheter vi har hatt i hundrevis av år. De trålfrie sonene må gjøres så små som mulig, sa rekefisker Frank Askeli til NTB tidligere i år. Han mener de miljømessige utfordringene vil kunne løses uten å innføre slike soner.

Stans i hyttebygging

354 kvadratkilometer foreslås vernet i forslaget fra Fylkesmannen. Av dette er 14-15 kvadratkilometer landareal. Dersom forslaget går igjennom, blir det stans i bygging av hytter og veier i ytre deler av Asmaløy, Vesterøy, Herføl og Kirkøy og alle utenforliggende øyer og skjær. Det bekymrer ikke Hvaler-ordfører Paul Henriksen (Ap).

Kart nasjonalpark Hvaler
Foto: Illustrasjon: Tor-René Stryger / NRK

- Kun 10 prosent av verneområdet er land, og disse områdene er allerede underlagt et strengt vern. Dessuten vil hytteeierne fremdeles ha mulighet til å bygge våtrom eller gjenreise hytta ved brann, sa Henriksen til NTB da startskuddet for høringsrunden gikk i april. Han er stolt over utsiktene til å få landets første marine nasjonalpark til sin kommune.

- Vi får et overordnet vern av et område som er utsatt for et stort miljømessig press. Det har vi stor grunn til å være stolte av.

Den lokale høringsrunden er nå over. Høringsfrist for de sentrale høringsinstansene er 15. august. En endelig avgjørelse i Miljøverndepartementet er ventet i løpet av neste år.

Ingen byggeboom

Fylkesmannen i Østfold håper nasjonalparken vil være en realitet i 2009 da et tilsvarende verneområde åpnes i Sverige. Ytre Hvaler og svenske Kosterfjord nasjonalpark vil skape et sammenhengende norsksvensk verneområde fra Søsterøyene til sør for Koster.

Inntil det varige vernet er på plass, kunne man tenke seg at hytteeierne på Hvaler spikrer opp tilbygg og brygger i et voldsomt tempo - før slikt blir forbudt. Men slik er det ikke, skal vi tro den assisterende fylkesmiljøvernsjefen.

- Nei, vi har ikke merket noe til det, sier Aase Richter.

Fylkesmannen i Østfold har siden 2004 jobbet med å utforme verneforslaget som har sin bakgrunn i en stortingsmelding fra 1991/92. Allerede den gang var det klart at norske myndigheter var innstilt på å gjøre deler av Hvaler-skjærgården om til nasjonalpark.

Hovedpoenget er å sikre de store landskaps- og naturområdene på Ytre Hvaler varig vern, uten at det går på bekostning av allmennhetens tilgang til området.

(©NTB)

 

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll i Kurlandveien

    Utrykningspolitet har avholdt laserkontroll i Kurlandveien i Sarpsborg i kveld. Ni personer fikk reaksjoner, en for mobilbruk, og resten for fart. Høyeste hastighet ble målt til 68 kilometer i timen i 50-sone.

  • Råkjørte på E6

    En mann i 20-årene fra Østfold fikk førerkortet beslaglagt etter at politiet målte bilen hans i 178 kilometer i timen på E6 ved Solbergtårnet.