NRK Meny
Normal

Flere kjørte rett forbi da båten sank

Tom Inge Haugelien sendte ut nødsignaler da han skjønte båten ville synke. Nå reagerer både han og redningsskøyta på at flere båtførere kjørte rett forbi uten å hjelpe.

Båt sank i Skjebergkilen

GIKK UNDER: Båten til Tom Inge Haugelien begynte å ta inn vann søndag ettermiddag. Like etter at han og de fem gjestene ble reddet, sank båten helt under.

Foto: Privat

– Jeg var opptatt med å pumpe for livet, men fikk høre at mange båter kjørte rett forbi uten å stoppe. Det er helt tragisk, sier Tom Inge Haugelien til NRK.

Søndag var han på båttur i Skjebergkilen i Østfold da han merket at båten tok inn vann.

Forsøkene på å pumpe ut vannet mislyktes, og etter hvert var båten nær ved å synke, skriver SA, som først omtalte saken.

Tom Inge Haugelien Naja

TRYGT FREMME: Tilfeldigheter gjorde at datteren Nadia Rosalie (snart 6) ikke ble med pappa på båtturen søndag ettermiddag. I etterkant er Tom Erik Haugelien glad for at datteren slapp å være med på den dramatiske opplevelsen.

Foto: Lotte Olsen Jessa / NRK

– For dårlig av båtfolk

Etter en stund kom to båter til og fikk alle de seks personene i trygghet.

Det tok imidlertid lengre tid enn det burde. For området er trafikkert med både båt- og hyttefolk i sommermånedene, og flere båtførere skal ifølge øyenvitner ha kjørt forbi uten å hjelpe.

Det får skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta til å snakke med uvanlig streng stemme.

Pål Bustgaard, redningsskøyta

KRITISK: Skipper Pål Bustgaard på redningsskøyta «Horn Rescue» understreker båtfolks plikt til å hjelpe når noen er i nød.

Foto: Sara Vilde Solås / NRK

– Det er altfor dårlig av båtfolk å oppføre seg slik. De må ta seg sammen! sier han.

Bustgaard omtaler likevel episoden som skremmende, og sier han har sett flere eksempler på at båtfolk ikke hjelper havarister som trenger hjelp.

Han understreker at dette er båtfolks klare plikt.

– Folk er kanskje engstelige for å hjelpe til. Da vi hadde kommet frem og båten var helt nedsunket, så var det mange nysgjerrige som kom til. Men det ser ut til å være vanskeligere å ta tak og hjelpe, sier Bustgaard.

Oppdaget havaristen fra land

Mats Magelssen satt på land et godt stykke unna da han fikk øye på en båt han mente lå unaturlig i sjøen. Han hev seg i båten og kjørte ut for å bistå.

Han anslår selv at det tok seks minutter fra han så båten som slet, til han hadde kommet frem dit.

Magelssen mener flere andre kunne og burde kommet til unnsetning tidligere enn ham.

– Det kan være flere grunner til at folk kjører forbi. De kan ha sett andre veier eller ikke oppfattet at en båt trengte hjelp. Men oppfordringen må være at vi må hjelpe hverandre. Hvis vi spør om folk trenger hjelp, så er det verste som skjer at de sier «vi klarer oss bra». I beste fall sier de «tusen takk», sier han.

Redningsskøyta hjelper havarist i Skjebergkilen

KRITISK: Redningsskøyta var et godt stykke unna havaristen, og kom først frem da de seks ombord var over i andre båter.

Foto: Mats Magelssen / Privat

Takknemlig

Redningsskøyta fikk dratt den 21 fot store båten til kaia selv om nesten hele båten hadde sunket. Haugelien vet fortsatt ikke hvorfor båten sank.

Han var fersk som båteier, og episoden har virkelig satt et støkk i ham.

– Selv om mange kjørte forbi, så var det etter hvert to som stoppet. Det er vi veldig takknemlige for, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Se TV-nyhetene 22.55