Hopp til innhold

Fredrikstad feirer grunnlovsjubileet 1814

Det kanskje ikke alle vet er at Mossekonvensjonen ble signert av Karl Johan og endelig godkjent i Gamlebyen i Fredrikstad.

Dag Strømsæther i oberstkostyme

Oberst Dag Strømsæther er kommandant på Fredriksten festning i Halden. I dag er han i Fredrikstad for å markere 1814-jubileet.

Foto: Tomas Berger / NRK

Krigen sommeren 1814 ble avsluttet da våpenhvileavtalen ble forhandlet frem i Moss 14. august.

Men Mossekonvensjonen var ikke gyldig før kronprins Karl Johan skrev under på avtalen i Kommandantgården i Gamlebyen i Fredrikstad.

I vel en uke under krigen hadde Karl Johan holdt til i Kommandantgården.

– Dette her er kopier av Mossekonvensjonen approbert i Fredrikstad 15. august 1814, forteller oberst Dag Strømsæther mens han viser frem de innrammede dokumentene på samme sted som de ble undertegnet for 200 år siden i dag.

– På mange måter var det like viktig det som skjedde her. Litt enkelt kan vi si at det var fire viktige beslutninger som ble fattet sommeren 1814. Den første var på Vestgård vertshuset utenfor Halden, hvor Karl Johan bestemte seg å tilby forhandlinger. Så statsrådsmøte på Spydeberg prestegård der Christian Frederik aksepterte dette tilbudet. Deretter selve forhandlingene i Moss, og så til slutt det som skjedde her den 15. august, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Kopi av Mossekonvensjonen

En kopi av Mossekonvensjonen undertegnet av Karl Johan.

Foto: Tomas Berger / NRK

Skitten og trang by

I dag skal Fredrikstad kommune markere denne begivenheten som skjedde for 200 år siden. Historiker Trond Svandal forteller at innbyggerne i byen opplevde helt spesielle dager før 15. august 1814.

– Innbyggerne i Fredrikstad hadde opplevd et veldig merkelig år. Bare noen dager før hadde det vært krig. Bomber og granater regnet over hustakene. Så kom svenskene og de installerer seg i byen. De invaderer og overtar Fredrikstad. En uke tidligere kom kronprins Karl Johan med følge og installerer seg hos fredrikstad-borgerne, sier han.

Han forteller at byen den gangen så ganske annerledes ut.

– Byen er nok langt mer striglet og renere nå enn den var den gang. Det er mange beretninger som forteller om en litt trang og skitten by. Og sånn føltes det nok også for de svenske overklasseoffiserene som kom, sier Svandal.

– Forhandlingene foregikk i Moss og der ble avtalen fremforhandlet. Men det er jo Karl Johans ratifisering, altså hans signatur og endelig godkjenning som gjør dette til et gjeldende dokument. Jeg må jo si at Kommandantgården i Fredrikstad også har en viktig betydning i denne historien om Mossekonvensjonen og hele 1814-kommisjonen.

Stort program i Gamlebyen

Gamlebyen i Fredrikstad

Mossekonvensjonen ble til slutt underskrevet av Karl Johan i Kommandantgården.

Foto: Ketil Strebel

Fredag skjer det mye i forbindelse med freden som ble inngått i 1814 i Fredrikstad, forteller Irene Østbø i Fredrikstad kommune.

– I dag får ordføreren besøk av gjester som skal inn og se Kommandantgården. De skal få oppleve et historisk tablå og de skal få et innblikk i det stedet der godkjenningen faktisk skjedde, sier hun.

Hun lover at det skal skje mye i Gamlebyen.

– Først og fremst åpner vi Kommandantgården for publikum klokken seks. Der vil det bli mulighet for å få en introduksjon av Kommandantgården i seg selv og hvilken rolle den spilte i 1814. I tillegg kan de oppleve et historisk tablå som heter «Penn og papir». Vi har også annet program rundt forbi i Gamlebyen. Sist men ikke minst har vi et internasjonalt vandreteater som skal ta oss gjennom tanker om frihet.

– Ikke bare venter vi mye publikum, men vi får besøk fra Moss. Det er 200 ungdom som har deltatt i den internasjonale fredskonferansen som er der. I tillegg ønsker vi at folk skal oppleve stedet der det skjedde, sier Østby.

Hør – Karl Johan signerer:

Krigen i 1814 - Kommandantgården