NRK Meny
Normal

Får beholde romleiren

Romleiren i Fredrikstad blir værende. Kommunen ønsket tidligere å legge ned leiren, men onsdag kveld ble det bestemt at den likevel får bli.

Romleir i Fredrikstad

Denne romleiren får nå stå i fred og skal oppgraderes.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Fikred Moratovich

Talsmann for romleiren, Fikred Moratovich, sier at romfolket ikke ønsker å flytte hjem.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

I 2014 ble romleiren flyttet fra Art Ranger på Øra til et steinbrudd langs Lislebyveien. Nå bor det mellom 20 og 50 personer i romleiren like utenfor Fredrikstad sentrum.

Talsperson for romleiren, Fikred Moratovich, mener situasjonen hadde blitt verre om romfolket hadde blitt tvunget ut av leiren.

– Det hadde blitt et stort problem. Da ville folk komme til å sove over alt, under broen og på gaten, mener han.

Vil investere i leiren

Hans Ek

Leder for teknisk utvalg i Fredrikstad kommune, Hans Ek (Sp), sier at kommunen nå vil investere i leiren.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Men nå har altså kommunen snudd. De synes det er best å ha romfolket på ett sted og vil investere 700.000 kroner i leiren. Det sier lederen for teknisk utvalg i Fredrikstad kommune, Hans Ek (Sp).

– Vi skal investere i en brakke som inneholder WC, vaskemuligheter, dusjmuligheter og matlagingsmuligheter, sier han.

Les også:

Blir tilsyn

Romleir i Fredrikstad

Slik ser toalettene ut i dag.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

Kirkens Bymisjon og Blåkors har sagt seg villig til å ha tilsyn med leiren slik at regler og sanitærforhold overholdes. Ek sier at dette var den beste løsningen.

– Det er det beste for Fredrikstad kommune ut i fra kommunens syn, at romfolket får lov til å bo på ett sted. Og at det blir tilsyn, sier han.

Ifølge romfolket er det ikke noe alternativ å reise hjem til Romania.

– De kommer ikke til å reise hjem. De har masse barn, ikke noe husvære og er veldig fattige. De lever bedre i Norge, sier Moratovic.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Uenige i forslag om vannskuter

    Politiet er sterkt kritisk til reglene for bruk av vannskuter som Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler kommuner ønsker å innføre, skriver Sarpsborg Arbeiderblad. Den foreslåtte fartsbegrensningen på fem knop inntil 150 meter fra land vil medføre store begrensninger også for politiet og være vanskelig å håndheve.

  • Helfo består i Fredrikstad

    Regjeringen har bestemt at Helfo fortsatt skal ha kontor i Fredrikstad, sier Tage Pettersen stortingsrepresentant fra Høyre. Etaten skal omorganiseres og antall kontor reduseres fra 22 til 6. Men kontoret i Fredrikstad består.