NRK Meny
Normal

Færre asylsøkere fra Italia

På to måneder har antall asylsøkere som kommer med Ryanair fra Italia, sunket kraftig. Politiet tror skjerpet kontroll er årsaken.

Ryanair åpner sju ruter fra Moss Lufthavn Rygge.

Antall asylsøkere som ankommer Rygge fra Italia er redusert.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

I april og mai i år toppet det seg med ankomster av asylsøkere til Moss lufthavn Rygge. Mange av dem kom med Ryanair fra Roma, og en av hovedgruppene var somaliere.

Ved ett tilfelle i april ankom tolv personer fra Etiopia og Eritrea, og en person er dømt for menneskesmugling av en av de tolv.

Politiførstebetjent Anders Lia ved Vansjø lensmannskontor, som betjener Rygge, ser nå en tydelig nedgang i antall asylsøkere fra Italia.

– Det kom 46 asylsøkere i mai, og 21 i juni. Så langt i juli har vi registrert ni personer uten gyldige papirer.

LES OGSÅ:

Dialog

For et par år siden var det Norwegians rute fra Athen til Rygge som var problemet. Det strømmet på med asylsøkere, og årsaken var ifølge flyselskapet at kontrollen ikke var god nok ved ombordstigning i Hellas.

Situasjonen endret seg etter at Norwegian fokuserte på problemet og fikk skjerpet kontrollen. Det samme kan nå ha skjedd ved lufthavnen som Ryanair bruker i Roma.

– Vi har hatt dialog med Ryanair, som har fokusert på problemet overfor handlingsselskapet i Roma. Det har også vært et samarbeid mellom Rygge og den svenske lufthavnen Skavsta, som har de samme destinasjonene, sier Anders Lia.

Også i fjor var det en nedgang i antall asylsøkere på sommeren, og det gjenstår derfor å se om den fortsetter til høsten.

LES OGSÅ:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Brann i bolig på Larkollen

    Brannen i en bolig i Engholmveien på Larkollen ble slukket med brannslukningsapparat på stedet, antakeligvis av de som bodde der, sier Øst 110-sentralen.

  • Se 18.50-nyhetene

    Programleder: Lotte Olsen Jessa