NRK Meny
Normal

Enklere å importere varer fra utlandet

Fra nyttår ble det innført nye toll- og momsregler for alle med momsregistrerte foretak.

Tollkontor Svinesund

Nå slipper man å måtte betale ekstra til tolletaten. Her fra grensa på Svinesund.

Foto: Heidi Gomnæs / NRK

Tidligere måtte bedrifter alltid betale merverdiavgift på det man importerte, men fra nyttår trenger ikke momsregistrerte foretak betale moms hos tollen.

Kan ha mye å si for små bedrifter

Linnea Hogert og Kevin Hermansson

Linnea Hogert og Kevin Hermansson hos KGH Customs Service sier det blir lettere for små bedrifter som importerer varer.

Foto: Ina-Kristin Lindin / NRK

Det sier Kevin Hermansson som er kontorsjef for KGH Customs Services på grensa.

– Før var man alltid tvunget til å legge ut momspengene, ofte 25 prosent av varens verdi. Kjøpte du noe for 100.000 kroner, måtte du ha 25.000 til tollen, og så fikk du tilbake dette i skatteoppgjør, sier han.

Kontorsjefen sier at dette kan ha mye å si for mindre foretak.

– Det har vært ganske meningsløst når man uansett har fått igjen pengene. Dette er gledelig for de mindre foretakene som kanskje ikke har hatt så mye penger, sier han.

Les også:

Må huske å rapportere varene

Hos tollen har de lenge jobbet med å innføre det nye systemet og informere bedrifter. Den første dagen med nye regler har ikke skapt noen problemer.

– Året har startet rolig. Nå sitter vi egentlig mest og venter på at systemet skal få kjørt seg skikkelig, sier Hermansson..

Han sier at folk som importerer varer fortsatt må rapportere varene til Tolletaten, men at mva for varene derimot skal rapporteres til skatteetaten fremover.

– Nå må man legge inn mva-meldingen. Tidligere var dette løst når man hadde betalt til tollen, sier han.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Kontroll på skogbrann

    Brannmannskapene som har jobbet i hele dag med å slokke skogbrannen i Trøgstad, har nå kontroll på brannen. – Brannårsak skal være lynnedslag, forteller brannsjef, Bjørn Stolt, til Smaalenenes Avis. Det vil foregå ettersokking på stedet de neste par dagene.

  • Dårligere for Borregaard

    Borregaardkonsernet leverte et dårligere resultat for andre kvartal i år, sammenlignet med i fjor, skriver Dagens Næringsliv. Resultatet endte på 159 millioner kroner før skatt, var 34 prosent lavere enn i andre kvartal i fjor. Resultatet er preget av prispress, tøff konkurranse og økte kostnader, opplyser selskapet.

    Borregaard fra lufta
    Foto: Sebastian Nordli/NRK