NRK Meny
Normal

Eksplosjonsfaren over ved Borregaard

Det var en eksplosjon i en silo på Borregaard i Sarpsborg sent fredag kveld og lenge frykt for at en annen silo også skulle eksplodere. Men lørdag morgen er faren over, ifølge politiet.

Eksplosjon ved Borregaard fabrikker i Sarpsborg

Det var i natt stor eksplosjonsfare som følge av brann i to siloer med treflis på Borregaard i Sarpsborg. Det var en eksplosjon i den ene siloen, som gjorde at taket på den ble blåst av.

Foto: Tobias Nordli/Sarpsborg Arbeiderblad, Tobias Nordli/Sarpsborg Arbeider / NTB scanpix

En kraftig eksplosjon løftet taket av en silo ved bedriften Borregaard i Sarpsborg fredag kveld. Politiet fikk meldingen klokka 22.45.

– Det startet med en brann og eksplosjon i den ene siloen, hvor toppen av siloen fløy av. Etter hvert fikk vi bekreftet at det også var brann i den andre siloen, og at det var eksplosjonsfare også i den, sa operasjonsleder Tom Sandberg i Østfold politidistrikt til NRK.

Brann på Borregaard

Se video fra brannen i Sarpsborg:

Problemer med slukningsarbeidet

Natt til lørdag meldte politiet om stor eksplosjonsfare. Fylkesveien over Sarpsbrua var stengt, og det ble opprettet en sperring på 250 meter rundt siloene.

Brannvesenet hadde ved 00.30-tiden problemer med slukningsarbeidet.

– Brannvesenet forsøker å få kontroll på brannene, men det er litt vanskelig, for de har problemer med å få vannet frem, sa Sandberg.

Eksplosjon og brann ved Borregaard fabrikker

Politiet sperret av et område med en radius på rundt 250 meter på grunn av den store eksplosjonsfaren.

Foto: Tobias Nordli/Sarpsborg Arbeiderblad, Tobias Nordli/Sarpsborg Arbeider / NTB scanpix

Faren over

Lørdag morgen ble eksplosjonsfaren avblåst.

– Etter et møte mellom industrivernet, brannvesenet og vår innsatsleder er det besluttet at eksplosjonsfaren er over. Etter det har vi avsluttet alle sperringer og trukket sikkerhetssonen inn på Borregaard sitt område hvor brannvesenet prøver å slukke brannen, sier Sandberg.

Det pågår fortsatt slukkingsarbeid og det kan vare lenge.

– Det brenner fortsatt i treflis i siloen og en slik brann er vanskelig å slukke. Det kan ta flere dager og i verste fall uker å slukke, sier Sandberg.

Ifølge politiet er det ikke meldt om personskader.

Nabo: – Trodde det var tordenvær

Leif Halvorsen bor like i nærheten av Borregaard, hvor han jobber. Han hørte den kraftige eksplosjonen fredag kveld.

– Det smalt. Jeg trodde først det var tordenvær, men da jeg gikk bortover mot Borregaard, så jeg en del aktivitet med sykebiler og sånn. Og så så jeg åpne flammer fra siloen, sier Halvorsen til NRK.

Han er lettet over at det så langt ikke er meldt om personskader.

– Jeg ble litt skremt, for jeg jobber der og har mange kamerater som jobber der, så jeg ble engstelig for om det hadde skjedd noe alvorlig, sier Halvorsen.

Eksplosjon på Borregaard

Alle nødetatene har rykket ut til Borregaard, og politiet har sperret av området.

Foto: Mathias Lunde Kristoffersen
Laster kart, vennligst vent...

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD: