Dumper kjæledyrene før ferien

Mange kjæledyr i norske hjem har liten grunn til å se frem til sommeren. Flere familier velger å kvitte seg med kjæledeggen sin når ferien står for døren.

Katt

Mange familier ønsker ikke å ta ansvar for kjæledyrene sine når ferietiden kommer. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Colourbox

Hver sommer er det mange som vil kvitte seg med kjæledyrene sine når de skal på ferie.

Mange familier velger å avlive katten, kaninen eller marsvinet når de skal ut og reise, mens andre rett og slett kaster dyrene på dør.

LES OGSÅ:

Dumper kattungekull

Marsvin

Særlig marsvin, katter og kaniner blir overlatt til seg selv eller avlivet.

Foto: Jørn Holtan

Daglig leder i Moss Dyreklinikk, Trine Lise Grønvold, mener folk er uansvarlige.

– Jeg synes det er trist at man anskaffer seg dyr uten å tenke seg godt om. Dette er jo dyr som kan leve i mange år, sier Grønvold.

Hver sommer får Moss Dyreklinikk henvendelser fra folk som har funnet dyr som har blitt overlatt til seg selv. De har også større pågang av kunder som vil avlive kjæledyrene sine fordi familien skal på ferie.

– Mange annonserer i aviser og på nettet at de vil gi bort dyr, men siden det er så mange av dem blir avlivning ofte at alternativ, sier Grønvold.

I år har hun allerede sett eksempler på at folk har dumpet hele kattungekull, som blir funnet spredt rundt i området der de ble sluppet ut.

– Forbudt å etterlate dyr hjelpeløse

Seksjonsjef i mattilsynet, Solfrid Omdal, minner om at det er både uforsvarlig og forbudt å forlate dyr i hjelpeløs tilstand ved å overlate dem til seg selv.

Hun oppfordrer foreldrene til å ta langt mer ansvar når sommeren står for døren, og ferieplanene skal legges.

– Det er viktig å minne om ansvaret man har som dyreeier. Å sørge for pass i ferien er også en del av det ansvaret, påpeker Omdal.