NRK Meny
Normal

De første flyktningene har kommet til Råde

Siden klokken ni i morges har det strømmet jevnt på ved det nye ankomstmottaket i Råde.

Første flyktninger Råde

En syrisk familie venter på å bli registrert av Politiets utlendingsenhet på det nye ankomstmottaket i Råde. De var blant de første som kom til det tidligere Smart Club-bygget i morges.

Foto: Anders Werner Winlund / NRK

– Ikke så verst dette, sier Ghulam Nourzi fra Afghanistan. Etter en måneds reise via Iran, Tyrkia, Hellas, Makedonia og videre til Sverige, ble han tatt med til ankomstsenteret i Råde av UDI-ansatte. Familien var blant de første som kom til Råde.

Ghulam Nourzi

Afghanske Ghulam Nourzi håper på et bedre liv for familien sin etter en månedslang og farlig reise til Norge.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

– Det var veldig vanskelig, spesielt mellom Tyrkia og Hellas. Da skulle vi dra med en liten gummibåt, og den stanset underveis. Da var det veldig farlig.

Nå håper Nourzi på et bedre liv for sin familie enn det han dro fra.

– Mitt største håp er knyttet til mine to barn, som er døve. De hadde ingen framtid i hjemlandet. Jeg håper på et bedre liv for dem, at de kan få gå på skole og ha et bra liv.

Da planene om et midlertidig mottakssenter for flyktninger i det tidligere Smart Club-lokalene i Råde ble kjent, var det også snakk om at de første flyktningene ville komme i løpet av kort tid.

Rosita Mamoodi Baram

Iranskfødte Rosita Mamoodi Baram er en av de frivillige som har hjulpet med å skaffe klær til flyktningene.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Beslutningsprosessen måtte gå fort, og det gjorde den. Det førte blant annet til at viktig informasjon til naboer og beboere i Råde kom på etterskudd, og på folkemøtet på tirsdag var det flere bekymrede som stilte spørsmål.

Ivrige frivillige

Andre har tilbudt sin hjelp, og var i dag i full sving med å gjøre det siste klart.

– Akkurat nå pakker vi klærne til barna, sier en av de frivillige, Rosita Mamoodi Baram. Hun er opprinnelig fra Iran, og gleder seg sammen med de andre til at barna kommer og de kan gi dem ferdige hjelpepakker.

– Vi har fått nok klær, det er veldig bra.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Greåker Norgesmestere i innebandy

    Det var Greåker som stakk av med NM-tittelen etter at de slo Sveiva på straffer i finalen i Ekeberghallen. Kampen endte 4-4 etter full tid. Greåker scoret på tre av sine straffer, mens Sveiva bommet på alle. Dermed kan sarpingene juble for sin første NM-seier på ni år.

  • Straffer i NM-finalen

    Greåker og Sveiva scoret to mål hver i den tredje perioden i NM-finalen i innebandy for menn, men ingen av lagene klarte å finne veien til målet i spilleforlengelsen. Finalen skal dermed avgjøres på straffer. Niklas Nordh og Martin Moeskau Lilleby sto bak de to målene i tredje periode.