Hopp til innhold

Åpner ankomstmottak i Råde

Det blir ankomstsentral for flyktninger i det tidligere Smart Club-bygget i Råde. UDI og Politiets utlendingsenhet signerte avtalen med eierne av bygget i dag.

næringsbygg råde

Eierne av det tidligere næringsbygget i Råde har signert en avtale med politiet og UDI om å bruke bygget ved E6 som mottak.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Det opplyser Utlendingsdirektoratet i en pressemelding. Det nye senteret skal brukes til å registrere nye flyktninger og vil ha en kapasitet på 500 sengeplasser.

– Vi har vært fullstendig klar over at mottaket på Politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen ikke fungerer, sier statssekretær Jøran Kallmyr i Justisdepartementet.

I forrige uke kom nesten 1400 asylsøkere til Norge, og de fleste må innom PU på Tøyen for å registreres. Der har frivillige stått på for å gi asylsøkerne mat og klær.

Kallmyr lover at det offentlige nå står klare til å ta den jobben.

Jøran Kallmyr

Departementet har jobbet lenge for å finne en bedre løsning enn Politiets utlendingsenhet på Tøyen, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp).

Foto: Bård Gudi / FrPMedia

– I det nye mottakssenteret vil det være mat, sanitet og sengeplasser for å håndtere det store antallet asylsøkere som vi ser at kommer til Norge nå. Dette betyr en massiv kapasitetsøkning.

Kommunen må godkjenne

Når den nye ankomstsentralen vil stå klar, er for tidlig å si.

– Det kan jeg ikke si akkurat nå, men vi jobber med forberedelsene, opplyser Kallmyr.

I pressemeldingen fra UDI står det at avtalen som er inngått har et forbehold om at kommunen godkjenner bruksendring av bygget.

– Vi har god dialog med kommunen, som stiller seg positive til en slik bruksendring. Med denne løsningen får vi en vesentlig bedre organisering av ankomstfasen både for asylsøkerne og for utlendingsforvaltningen, sier UDI-direktør Frode Forfang.

Holdt hastemøte

I et hastemøte i formannskapet tirsdag kveld, vedtok politikerne i Råde at de er positive til planene.

Ordfører i Råde, René Rafshol

Ordfører i Råde, René Rafshol.

Foto: Martin Tangen Schmidt / NRK

– Så har vi bedt rådmannen om å behandle søknaden om dispensasjon og bruksendring så raskt som mulig, sier Råde-ordfører René Rafshol onsdag formiddag.

Politikerne har også bedt rådmannen avklare ansvarsforhold og kostnadsfordeling rundt driften. Blant utfordringene politikerne ser for seg er helsetjenester, forklarer Rafshol.

– De som kommer hit har krav på helsetjenester. Samarbeidet vårt med legevakttjenesten i Mosseregionen og daglegevakta vil få noen utfordringer. Så det må kartlegges.

Det kan også være behov for sykehushjelp hos flyktningene

Ordføreren understreker at det likevel kan gå kort tid før det nye mottaket er oppe å stå.

– Dette kan skje veldig fort. Jeg har skjønt at behovet er prekært.