Hopp til innhold

Da Stan Getz spilte i Gamlebyen

For 50 år siden ble det gjort opptak med en av verdens fremste jazzmusikere i Fredrikstad. Her er musikken, historien og bildene!

Vinteren 1959 ble det skrevet musikkhistorie i Gamlebyen, men den historien har vært nesten helt ukjent.

Nå kan NRK Østfold presentere både bilder, lydopptak – og ikke minst et intervju med mannen som opplevde det kanskje mest celebre musikerbesøket Gamlebyen har hatt.

- Det er utrolig spennede jazzhistorie som nå kommer for dagen, sier jazzekspert Dagfinn Kristiansen.

Getz på besøk i Plankebyen

En februardag i 1959 kimer telefonen på Fredrikstad Kringkaster. NRK på Marienlyst bestiller lydopptak med en amerikansk tenorsaksofonist som skal innom byen. Amerikaneren har noen svenske jazzmusikere med seg.

Bestyrer Henri Helland noterer navnene, men er i likhet med de andre ute på Øra lite opptatt av jazz, og ser på dette som et rutineoppdrag.

Men det er ett unntak: På kringkasteren jobber også en ung jazzinteressert mann – Severin Otnem - som i høyeste grad får stjerner i øynene da han ser hvem som er på besøk.

For det er selveste Stan Getz som ankommer, en av de mest berømte jazzmusikere i verden.

Og med seg har Getz blant andre en annen musiker med legendarisk status: den svenske jazzpianisten Jan Johansson.

Hør hele radioprogrammet her: STAN GETZ I GAMLEBYEN I 1959

Hør NRK-opptaket fra 1959 her: GET HAPPY - STAN GETZ (NRK-OPPTAK)

Hør LP-lyden her: STAN GETZ IN EUROPE - Early days volume three

Spilte inn tre musikkstykker

Severin Otnem er ikke på jobb, men ber om å få være ”tilskuer” til denne begivenheten – og han sørger for å få kamera med seg.

Se bildene: Innspillingen i Gamlebyen

Bestyrer Helland henter musikerne med sin gamle Austin, den gang en velkjent bil i bybildet i Fredrikstad. Kvinnebedåreren Stan Getz har også en dame på slep.

De rigger seg til i bystyresalen i Gamlebyen, som var NRK-studio fra 1951 til 1966. Det primitive tekniske utstyret består av en tilårskommen musikkopptaker og en talemikrofon.

Stan Getz i Gamlebyen

Stan Getz lot sin fulle, varme saksofontone fylle bystyresalen i Fredrikstad vinteren 1959.

Foto: Severin Otnem

Helland tar tiden, Gunnar Kvaleng er tekniker – og Severin Otnem knipser i vei.

Stan Getz Quartet, som de kaller seg, spiller rutinert inn tre musikkstykker: Broadway, Get happy og Pernod.

Musikerne er joviale – stemningen god.

Otnem sikrer seg et flott bilde også utenfor Rådhuset med Kasernen i bakgrunnen, før Helland kjører musikerne til Fredrikstad jernbanestasjon.

Opptakene blir sendt i NRK i juni 1959.

LPen med opptakene er svært ettertraktet

De havner etter hvert på en LP som heter Stan Getz in Europe – The Early Days – Volume Three, og som nå er et ettertraktet samleobjekt. Selv ikke Norsk jazzarkiv har greid å få tak i dette klenodiet. Opptakene i Fredrikstad – eller Frederiksstad som det står - utgjør hele side 1 på LP-en. Opptak fra Stuttgart fyller side 2.

Stan Getz i Gamlebyen

Omslaget på LPen som senere utkom med opptakene fra Fredrikstad.

Foto: Severin Otnem

Når NRK Østfold nå i 2009 intervjuer den beskjedne Severin Otnem om livet på Fredrikstad kringkaster, kommer denne spesielle historien fram. Og de unike bildene bringes altså fram fra skuffen etter 50 år!

Viktig musikk- og lokalhistorie

Opptakene ble senere dessverre slettet i NRK, trolig på grunn av båndmangel. Men på den tiden var det flere privatpersoner som tok opp radiosendingene, og slik havnet likevel opptakene i Norsk jazzarkiv.

Takket være jazzarkivet kan NRK Østfold presentere ett av numrene - Get happy - fra "konserten" i Rådhussalen. Dette er både jazzhistorie og Gamlebyen-historie på en gang!

Med på denne konserten var Stan Getz og Erik Nordström(tenorsaksofonister), Jan Johansson (piano), Gunnar Johnson (bass) og Rolf Svensson (trommer).

Stan Getz og co var ute på en større turne i Norge i 1959 og spilte blant annet i Oslo, Haugesund, Bergen, Ålesund, Trondheim, Kristiansund, Sarpsborg og Fredrikstad.