Ber tollerne stemme nei til avtalen

– Jeg vil anbefale våre medlemmer å stemme nei til forslaget, sier lederen i Øst-Norge Tollerforening.

John Søberg, Hamar tollkontor

Tollernes fagforbund ber medlemmene stemme nei, oppgjøret bare øker etterslepet på lønn, sier John Søberg i Øst-Norge Tollerforening.

Foto: Kurt Johan Sivertsen / NRK

– Jeg er ganske sikker på at det ikke er noen jubel i Tollvesenet, sa Søberg da NRK snakket med ham tidligere i formiddag. Nå har han, og tollerforbundet som helhet gått nærmere gjennom den fremforhandlede avtalen, og de vil alle be sine medlemmer stemme nei til avtalen mellom staten og de statsansatte.

- Dette oppgjøret er alt for dårlig, og vi vil anbefale våre medlemmer å stemme nei til dette oppgjøret. Også Norsk Tollerforbund har gått klart ut og sagt at de vil anbefale medlemmene å stemme nei.

- Hva er det som mangler?

- Rett og slett penger, svarer Søberg.

Dokumentert økende etterslep

- Det er summen av det som er tilbudt som er alt for dårlig. Vi har en klar dokumentasjon på at medlemmene våre har en mindrelønnsutvikling som har gått over tid. Det er jo også protokollført i oppgjøret.

- Og da er det veldig skuffende at det ikke tas noen grep for å prøve å rette dette opp. Vi kommer til å få et enda større etterslep og havne enda lenger bak med det oppgjøret som ligger nå.

Når det kan bli en eventuell tollstreik må vi komme tilbake til, fortsetter Søberg. Først må det holdes uravstemning i alle etater som er under tariffområdet, og resultatet derfra gås gjennom.

- Så må vi bare ta det derifra, og se hva vi skal gjøre for å angripe saken.

Mekling til langt på dag

Ni timer på overtid ble partene i statens lønnsoppgjør enige. 30.000 statsansatte var klare til å legge ned arbeidet, noe som i Østfold blant annet ville ført til togstans, og stans i fortollingen av varer ved grensa.

Det fremforhandlede forslaget skal sendes ut på uravstemning til medlemmene. Søberg sier det er stor frustrasjon i etaten, medlemmene føler de stadig mister kjøpekraft til andre yrker.

Les mer om hva som ville blitt konsekvensene av streik i staten:

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Telenor sliter på Aspedammen

    Telenor innrømmer at de har problemer med å få reparerte bruddet på telefonlinjene til Aspedammen i Halden kommune. Telenor må ha sikkerhetsmannskaper på plass, ettersom arbeidene skal skje ved jernbanelinja. Det er dette som tar tid, ifølge kommunikasjonssjef Anders Krokan i Telenor.

  • Erstatningssak om Hankø-hytter

    Selskapet Hankø Utvikling og staten møtes nå i retten i en erstatningssak. Det er utbyggeren som krever erstatning for at byggeprosjektet med utleiehytter i Hankøsundet ble forsinket som følge av at Fylkesmannen i 2017 nektet igangsettelse, skriver Dagens Næringsliv.