Hopp til innhold

Ingen streik i staten

Det blir ikke streik for de statsansatte. Partene ble enige i morges, over ni timer på overtid. Kommuneoppgjøret landet en time før. Dette betyr at storstreik er avverget.

Lønnsoppgjør

STORSTREIK AVVERGET: Kommunalsminister Jan Tore Sanner er strålende fornøyd med at lønnsoppgjøret i stat og kommune nå er i havn. Her er han sammen med partene i statsoppgjøret i morges, fra venstre Tone Rønoldtangen, statens forhandlingsleder Merethe Foss, Sigrid Lem i Unio stat og Rikke Ringsrød i Akademierne. Storstreik er avverget, og nå gjenstår bare oppgjøret i Oslo kommune

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) smilte fornøyd og bekreftet rundt klokken 09.30 i morges at partene i lønnsoppgjøret i staten hadde blitt enige.

En drøy time tidligere på dagen hadde partene i kommunesektoren blitt enige

– Det er en stor lettelse og glede at forhandlingene har ført frem, sier riksmekler Nils Dalseide.

Tøffe runder

Forhandlingene i natt har vært tøffe og en tid fastlåste.

Dette har vært et svært tøft oppgjør, men nå er jeg glad for at vi kom i mål med et resultat, sier Tone Rønoldtangen, leder i LO Stat

lønnsoppgjør

I havn: Riksmeglingsmann Nils Dalseide har fått partene i staten til å akseptere skissen til lønnsoppgjøret i staten og storstreik er avverget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Staten lyktes ikke med å få til endringer i lønnssystemet. Og vi har virkelig kjempet for å beholde opparbeidede rettigheter. Dessuten har vi fått en styrking av kompetanse- og omstillingsmidlene, sier leder i YS Stat, Pål Arnesen til NRK.

Les alt om lønnsoppgjøret her.

I alt 30.000 arbeidstakere i stat og kommune har vært klare til å legge ned arbeidet. Nå kan de i stedet gå på jobb og vite at lønnen blir høyere i år enn i fjor.

For folk flest betyr dette at faren er over storstreik, togene vil gå, skoler og barnehager er åpne som normalt, skatteoppgjøret kommer og at NAV-utbetalinger er i rute.

Ramme på 3,3 prosent


De statlige arbeidstakerne fikk samme ramme som de kommunale, på 3,3 prosent.

Vi har opprettholdt kjøpekraft for alle med det generelle tillegget. Dessuten har vi fått en solid avsetning til lokale forhandlinger. For YS Stat var det viktig å beholde dagens tariffsystem. Det klarte vi, sier leder i YS Stat, Pål N Arnesen.

Arnesen skulle helst sett at partene kunne kommet fram til en løsning før oppgjøret havnet på riksmeklerens bord. Han er klar på at meklingsinstituttet ikke er noen ideell måte å jobbe på.

– Vi misbruker dette instituttet fordi partene ikke klarer å forhandle, sier YS Stat-lederen

Akademikerne er også rimelig fornøyd.

– Det er positivt at potten til lokale, kollektive forhandlinger er større enn noen gang, men jobben med å modernisere en gammeldags lønns- og personalpolitikk gjenstår, sier forhandlingsleder Rikke Ringsrød i Akademikerne stat.

Lærerne murrer

Men blant Utdanningsforbundets medlemmer er mange misfornøyde med avtalen om at lærere må ha en arbeidstid på skolen hver dag tilsvarende 7,5 timer.

Spennende blir derfor utfallet av uravstemmingen nettopp her. På en Facebook-side for lærerne er det mange som forteller hvor frustrerte og sinte de er for årets oppgjør. Nå truer mange lærere med¨å stemme nei til det resultatet deres tillitsvalgte har stemt frem.

Bare Oslo-oppgjør igjen

Dermed gjenstår bare forhandlingene i Oslo kommune som fremdeles kan føre til streik i det offentlige dersom meklingen ikke fører frem.

Partene i meklingen i Oslo kommune tok pause til mandag formiddag og begynte igjen forhandlingene klokka 10.

Dermed blir det uansett ingen streik i Oslo kommune mandag. En streik kan tidligst tre i kraft fra arbeidstidens begynnelse tirsdag, opplyser Riksmeklerens kontor.

I Oslo vil virksomheter som .Mattilsynet, Statens vegvesen, Jernbaneverket og NVE bli rammet dersom det blir streik.

AKTUELT NÅ