Normal

Ber om hjelp til å redde kortreist slakting

Mobilslakt AS har varslet at de ikke har mulighet til å dra ut og slakte hos kjøttprodusentene i høst. Gründer Torill Malmstrøm håper å få etablert en mer bærekraftig forretningsmodell før neste år – ellers er det ikke liv laga.

Hjemmeslakt av gris

Det mobile slakteriet har vært på veien i 10 år. Håpet er å få flere med på å dra lasset videre.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Mobilslakt AS slaktet sine første dyr i 2006. I høst blir det ingen slakting, forteller gründer Torill Malmstrøm.

– Vi har drevet dette i alle år uten å få til lønnsom drift, vi har for få slaktedager. Det er vanskelig å drive en slik mobil enhet uten at den som skal være med og slakte også er med ut. Det blir vanskelig når man sitter og fjernstyrer dette, slik jeg har gjort de siste årene. Vi trenger å få med oss noen som kan bruke kjøttet, og sørge for en større omsetning i alle ledd.

Trenger folk og utstyr

Torill Malmstrøm

Torill Malmstrøm har dekket tapene i Mobilslakt AS av egen lomme. nå trenger hun å få flere med seg på en ny og bærekraftig forretningsmodell.

Foto: Ingrid Vestre Haram / NRK

Malmstrøm brenner for at dette skal gå videre. I dag eier hun 92,5 prosent av selskapet, men tilbyr også eierskap til de som kunne være interessert i å bli med. nå er gründertiden over, mener Torill, Mobilslakt AS må løftes opp og bli en lønnsom bedrift.

– Hittil har dette vært en sesongbedrift, forteller hun, og når du da skal reise fra Heidal til Aurland og til Hvaler på kryss og tvers over fjellene, så trengs en logistikk og folk som ivaretar utstyret. Vi trenger et eller flere team som fungerer, kanskje i Østfold, ett på vestlandet og ett lenger nord. De som er med, må også kunne være med på driften, både økonomien og arbeidsoppgavene.

Alternativet er at virksomheten legges ned til neste år.

Torill har allerede fått tilbakemeldinger. Det setter hun pris på

Har høsten på seg

– Dette er et for bra produkt til bare å forsvinne. Men jeg har ikke kapasitet til å drive dette slik det er gjort hittil. Det er ikke lønnsomt, så vi må finne en annen modell. Flere som har brukt oss sier at de ikke vil slakte på noen annen måte. Så da får vi se hva som kan bli løsningen.

– Og løsningen bør komme i løpet av høsten?

– Det skjer ikke med et knips å bli bærekraftig på helårsbasis. Men kommer det inn noen her som driver med salg av kjøtt i sluttenden, så vil det kunne gå mye fortere enn med leieslakten vi har drevet med nå, der produsentene har hatt egne kunder.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Ulykke i Svinndal

    Det har vært en trafikkulykke i Lunderveien i Svinndal, og Moss og Indre Østfold brannvesen er på vei.

  • Krever svar om politikrise

    Mer enn 7000 straffesaker ligger på vent hos Øst politidistrikt. Nå krever stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås fra Arbeiderpartiet i Østfold ha svar på Justisministeren konkret vil gjøre med det.

    Stein Erik Lauvås (Ap) er partiets førstekandidat-
    Foto: Hermund Lybeck Kjernli / NRK