NRK Meny
Normal

Ber om ett års fengsel for hundedrap

MOSS (NRK): Aktor mener drukningen av «Lucas» kvalifiserer til ubetinget fengselsstraff. Ønsker også å frata tiltalte retten til å ha dyr.

Politiadvokat Morten Lundén i Moss tingrett

STRENGT: Politiadvokat Morten Lundén mener påstanden om ett års fengsel er en markant økning fra tidligere saker.

Foto: Kathrine Brønn / NRK

Mannen i 20-årene er tiltalt for grove brudd på Dyrevelferdsloven etter at han i fjor sommer bandt fast hunden sin til en sementblokk og dumpet den ved Krapfossbrua i Moss.

Rettssaken mot mannen i 20-årene går over to dager, og fredag holdt partene sin prosedyre. Politiadvokat Morten Lundén fører saken på vegne av påtalemyndigheten og ber om ett års ubetinget fengsel.

– Det er begrunnet i at vi anser dette som en meget grov overtredelse av Dyrevelferdsloven. Vi har også nedlagt påstand om tap av retten til å ha hund og andre husdyr, og aktiviteter med dyr, for et tidsrom på ti år, sier Lundén til NRK.

– Begrenset praksis

Mannen meldte seg for politiet kort tid etter hendelsen og tilsto drukningen. Denne tilståelsen opprettholdt han i retten torsdag, men hevdet at han gjorde det fordi hunden ikke hadde det bra.

– Jeg valgte å ta saken i egne hender. For simpel vinnings skyld, ikke av sadistiske eller nytelsesmessige formål, forklarte han.

Tiltalepunktene innebærer en strafferamme på tre års ubetinget fengsel, men politiadvokat Lundén påpeker at det skal mye til for at man benytter strafferammen fullt ut i norsk rett.

– Jeg tror at ett år her er i tråd med vanlige norske straffeutmålingsprinsipper. Nå får vi se hva retten tenker om dette, og det er begrenset praksis på området fra før, så her må man forsøke å legge seg på et sammenlignbart nivå med andre lovovertredelser av alvorlig art.

– Vi har to dommer fra den senere tid hvor retten i begge tilfeller har valgt å gå over aktors påstand, sier Lundén.

Dumpet hund i båt

DRUKNET: Hunden «Lucas» ble funnet ved Krapfossbrua i Moss, bundet fast til en sementblokk.

Foto: Birgitte Winge Hansen

– Håper det gir nødvendige signal

Han legger til at det at mannen meldte seg selv og erkjente forholdet fra første stund, er formildende omstendigheter med tanke på straffeutmålingen.

Påtalemyndigheten ønsker at denne saken skal statuere et eksempel og skremme andre fra å gjøre tilsvarende handlinger.

– I forhold til tidligere straffeutmåling etter den gamle Dyrevernloven vil dette være en markant økning. Da håper vi også at det gir det nødvendige signal, sier Lundén.

Mannens forsvarer, advokat Even Rønvik, sa torsdag at han håper tiltalte slipper fengselsstraff.

– Han har gitt uttrykk for at han er villig og innstilt på å kunne avtjene samfunnsstraff, hvis det er et alternativ.

SISTE NYTT FRA ØSTFOLD:

  • Enebolig totalskadd i Fredrikstad

    Det brøt ut brann i en enebolig på Torp i Fredrikstad natt til fredag. En 87 år gammel mann ble tatt hånd om av helsepersonell, opplyser politiet til NTB. Flere nabohus ble evakuert, men beboerne har nå fått flytte hjem igjen.

  • HTH tapte andre kvartfinalekamp

    Halden Topphåndball tapte den andre kvartfinalekampen i håndballsluttspillet mot Haslum. Haslum vant 25-22 i Bærum. Halden vant den første kampen, og dermed blir det en tredje og avgjørende kvartfinalekamp i Halden kommende søndag.